You are here

Σήμα Γκρίνσπαν περιμένουν οι αγορές

28/06/2004 13:07
Η κρίσιμη σύνοδος της Fed μονοπωλεί το ενδιαφέρον, αυτή την εβδομάδα, ενώ όλοι περιμένουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25%- για πρώτη φορά την τελευταία τετραετία.

Η απόφαση της Fedγια τα επιτόκια, κατά τη μεθαυριανή λήξη της διήμερης συνόδου της, επισκιάζει τα πάντα, με την έκθεση tankan της ΒoJ, και τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ανακοινώνονται την Παρασκευή, να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

ΕΚΤ >> Όσο για την ΕΚΤ, αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αν και οι επενδυτές περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δηλώσεις που θα γίνουν αμέσως μετά τη σύνοδο της Πέμπτης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη μεταποίηση στην ευρωζώνη. Στην ευρωζώνη, οι αγορές κρατούν την «αναπνοή» τους, περιμένοντας την απόφαση της FΕD, χωρίς να εκλείπουν οι φόβοι, πως οι αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων θα δημιουργήσουν προβλήματα στην πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και θα περιορίσουν την κερδοφορία των εταιρειών. Το τελευταίο τετράμηνο οι αγορές της Γηραιάς Ηπείρου κινούνται σε στενό πλαίσιο διακύμανσης, φοβούμενες το άνοιγμα του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, αλλά και ανακουφισμένες από τα καλά κέρδη των εταιρειών. Αν και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν τελευταία για την αμερικανική οικονομία περιορίζουν αισθητά τις πιθανότητες για επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Fedμεθαύριο, οι επενδυτές θα εξετάσουν με μεγάλη προσοχή το ανακοινωθέν της, αναζητώντας ενδείξεις όσον αφορά το ποσοστό των μελλοντικών αυξήσεων. «Όλοι περιμένουν μεθαύριο αύξηση κατά 0,25%. Αυτό, όμως, που μετράει είναι το ανακοινωθέν της FΕD. Η αγορά ομολόγων προεξοφλεί αύξηση κατά 0,50% σε μία από τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις της τράπεζας», επισημαίνει ο Έρικ Νόρλαντ, της CDC-ΙΧΙS στο Παρίσι.

Στοιχεία στις ΗΠΑ >> Στο μέτωπο των στοιχείων για την οικονομία στις ΗΠΑ, η μείωση κατά 1,6% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Μάιο, που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, καθώς και τα στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, και έδειξαν ότι αυξήθηκε με ρυθμούς βραδύτερους από τους αναμενόμενους, «δείχνουν» σε ήπιες, βαθμιαίες αυξήσεις των επιτοκίων της FΕD.

Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης ΙSΜ για τη μεταποίηση προβλέπεται εξασθενημένος στις 61,7 μονάδες τον Ιούνιο, από 62,8 τον Μάιο. Όσο για την αγορά εργασίας στη χώρα- τα μηνιαία στοιχεία ανακοινώνονται την Παρασκευή- προβλέπεται ότι τον Ιούνιο οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 255.000. Στην ευρωζώνη, ο πληθωρισμός του Ιουνίου προβλέπεται 2,4%- πάνω από το όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ. Ο δείκτης ΙSΜ για τη μεταποίηση αναμένεται βελτιωμένος στις 55 μονάδες, από 54,7 τον Μάιο.

Στην Ιαπωνία, οι αγορές περιμένουν με πολλές ελπίδες την έκθεση tankan της ΒoJ. Και αυτό ιδιαίτερα μετά τα πολύ καλά στοιχεία για την οικονομία της χώρας, που δημοσιοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, στέλνοντας στα ύψη τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο του Τόκιο και πυροδοτώντας τις φήμες για αλλαγή πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, όσον αφορά τα επιτόκια.