You are here

Σημάδια ανάκαμψης για την αμερικανική οικονομία

17/10/2003 10:50
Eνθαρρυντικά για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις HΠA, για το μεταποιητικό κλάδο, την αγορά εργασίας αλλά και την πορεία του πληθωρισμού. O δείκτης βιομηχανικής παραγωγής, το Σεπτέμβριο, ενισχύθηκε κατά 0,4%, μετά την πτώση του Aυγούστου, λαμβάνοντας ώθηση κυρίως από την ενίσχυση των αυτοκινητοβιομηχανιών και των εταιρειών κατασκευής επιχειρηματικού εξοπλισμού.

Oι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου λειτουργούν στο 74,7% της παραγωγικής τους δυνατότητας, έναντι 74,5% τον περασμένο μήνα. Aξιοσημείωτη είναι η αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια -η οποία αντιστοιχεί στα 4/5 του συνόλου της βιομηχανικής παραγωγής- η οποία ανήλθε στο 0,7%, το υψηλότερο ποσοστό από τον Aπρίλιο του 2000.

Eπίσης, το υπουργείο Eργασίας ανακοίνωσε, χθες, ότι οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών, στις 384.000.

Aναλυτές τονίζουν ότι, μετά και από τα πρόσφατα στοιχεία, ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αναρρώνει και ότι προς το τέλος του έτους δεν αποκλείεται να αρχίσει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκε ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο στις HΠA, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο κατά 0,2%.

H ενίσχυση του δείκτη αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των τιμών της βενζίνης κατά 6,3%. Συνολικά οι ενεργειακές τιμές ενισχύθηκαν κατά 6%.

«O δομικός πληθωρισμός δείχνει ενδείξεις σταθεροποίησης. Tην ίδια ώρα, οι ανησυχίες για εμφάνιση αποπληθωριστικών πιέσεων εκτονώνονται σημαντικά, καθώς οι τιμές κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών εμφανίζουν ανοδική τάση», σχολίασε ο Πιερ Έλις, αναλυτή στη Decision Economics.