You are here

Σημαντική αύξηση στην απασχόληση στις ΗΠΑ

04/02/2023 10:00

Σημαντική αύξηση κατέγραψε η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 53 και πλέον ετών, στο 3,4%, υποδεικνύοντας την ύπαρξη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας και έναν πιθανό πονοκέφαλο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στον πόλεμο της κατά του πληθωρισμού.

Η έκθεση για την απασχόληση που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή κατέδειξε επίσης ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας το περασμένο έτος ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, υποδηλώνοντας ότι η οικονομία δεν βρισκόταν κοντά σε ύφεση.

Αν και η αύξηση των μισθών επιβραδύνεται, αυτοί αυξάνονταν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως κατά τους τελευταίους μήνες.

Η αύξηση των προσλήψεων, παρά τις απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα, καθώς και στους ευαίσθητους στα επιτόκια τομείς, όπως η στέγαση και τα χρηματοοικονομικά, κρατούν την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στην τροχιά σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι μισθοδοσίες, εκτός του γεωργικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 517.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκαν υψηλότερα για να δείξουν ότι προστέθηκαν 260.000 θέσεις εργασίας αντί για 223.000 που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 185.000, με τις εκτιμήσεις να κυμαίνονται από 125.000 μέχρι 305.000.

Η αύξηση της απασχόλησης τον περασμένο μήνα ήταν πολύ πάνω από τον μηνιαίο μέσο όρο των 401.000 που καταγράφηκε το 2022.