You are here

Tο σκηνικό της πανδημίας διεθνώς

24/09/2021 07:17

Τα CDC ενέκριναν τη χορήγηση 3ης δόσης σε πολίτες των ΗΠΑ 65 και άνω και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, αλλά όχι σε νεότερους εργαζόμενους υψηλού κινδύνου, ενώ το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 να διδάσκουν αν δεν παρουσιάζουν αρνητικό rapid test.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται να καταγράφονται διεθνώς κρούσματα και θάνατοι.

Τα CDC ενέκριναν τη χορήγηση 3ης δόσης σε πολίτες των ΗΠΑ

Η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της κυριότερης ομοσπονδιακής υπηρεσίας δημόσιας υγείας, συνέστησε χθες Πέμπτη να χορηγηθεί τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στους Αμερικανούς ηλικίας 65 ετών και άνω και σε κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα, που διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19.

Όμως η επιτροπή δεν συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε νεότερους ενηλίκους, ανάμεσά τους υγειονομικούς, η δουλειά των οποίων συνεπάγεται πως διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, κάτι που ενδέχεται να περιορίσει το εύρος της εφαρμογής της άδειας επείγουσας χρήσης την οποία ενέκρινε ο FDA, ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων των ΗΠΑ, μία ημέρα νωρίτερα (24718217).

Οι κατευθυντήριες γραμμές επί των οποίων ψήφισε η συμβουλευτική επιτροπή για τις πρακτικές ανοσοποίησης των CDC μένουν να εγκριθούν από την διευθύντρια του θεσμού, τη Ροσέλ Ουαλένσκι. Οι συστάσεις της εξάλλου δεν είναι δεσμευτικές οι πολιτείες και άλλες δικαιοδοσίες θα μπορούσαν να τις αψηφήσουν και να υιοθετήσουν δικές τους προσεγγίσεις για τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.

Πάντως η ψηφοφορία και η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα για εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.

Πέρα από τους άνω των 65, η επιτροπή συνέστησε επίσης τρίτες δόσεις για τους ενηλίκους άνω των 50 ετών με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες και πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.

Η πληθυσμιακή ομάδα που αφορά η σύσταση αυτή αριθμεί περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσά τους 13 εκατ. Αμερικανούς 65 ετών και άνω.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις. Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους τον περασμένο μήνα και ήδη τις έχουν λάβει πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τα δεδομένα των CDC.

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 681.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 42,55 εκατομμυρίων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Ισραήλ

Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 θα απαγορεύεται να εισέρχονται στα σχολεία αν δεν παρουσιάζουν βεβαίωση πως υποβλήθηκαν σε τεστ για τον SARS-CoV-2 με αρνητικό αποτέλεσμα, αποφάσισε χθες Πέμπτη το Υπουργείο Παιδείας του Ισραήλ.

Εγκύκλιος ορίζει πως όσοι δεν είναι εφοδιασμένοι με το λεγόμενο Πράσινο Πάσο - με άλλα λόγια είτε με βεβαίωση πλήρους εμβολιασμού, ή με βεβαίωση νόσησης και ανάρρωσης - θα απαιτείται να παρουσιάζουν βεβαίωση γρήγορου τεστ αντιγόνων που θα πρέπει να έχει διενεργηθεί ως και 84 ώρες νωρίτερα.

Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια των αρχών να μειώσουν τον υψηλό δείκτη θνητότητας της COVID-19, καθώς στο Ισραήλ συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε εξάλλου χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 5.921 κρούσματα του SARS-CoV-2 και διαπιστώθηκαν 3 θάνατοι ασθενών με την COVID-19. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 7.592 νεκρούς επί συνόλου 1.250.200 μολύνσεων από τον ιό.

Νότια Κορέα

Η Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA) ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 2.434 κρούσματα του SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου, περίπου ενάμιση μήνα μετά την καταγραφή του προηγούμενου ρεκόρ, την 11η Αυγούστου (24567159), καθώς η Νότια Κορέα συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με το λεγόμενο τέταρτο κύμα, που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου.

Το ίδιο διάστημα, διαπιστώθηκαν 7 θάνατοι ασθενών με την COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 2.434 νεκρούς επί συνόλου 295.132 κρουσμάτων.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 648 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 24.611 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 592.964 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά της, η γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει το δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 21.308.964, που σημαίνει πως η Βραζιλία βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τις μολύνσεις, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 748 ασθενείς με την COVID-19 και διαγνώστηκαν 11.808 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Με 274.139 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της μέχρι χθες, η χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έφθασαν τα 3.608.9768, κατά τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του παραδέχονται ότι είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Τουρκία

Το Υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 27.844 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 κατόπιν 356.132 τεστ, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φθάνουν τα 6.960.297.

Οι θάνατοι 217 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 62.524 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια.