You are here

SOS από τον ΟΗΕ για τη νέα γενιά

09/10/2003 11:02
Η φτώχεια, οι φυλετικές και κοινωνικές ανισότητες, η έλλειψη παιδείας, το AIDS και άλλες μεταδιδόμενες ασθένειες απειλούν τους νέους, το κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού με τη μεγαλύτερη δυναμική και, ως συνέπεια, το μέλλον της υφηλίου.

H UNFPA, η υπηρεσία του OHE για τον παγκόσμιο πληθυσμό δημοσίευσε χθες την ετήσια καθιερωμένη του έκθεση, η οποία είναι επικεντρωμένη στους νέους ανθρώπους.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση, τα άτομα μέχρι και 24 ετών συνιστούν σχεδόν το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ για πρώτη φορά ιδιαίτερη πληθυσμιακή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι έφηβοι καθώς τα άτομα ηλικίας από 10 ως 19 χρόνων έχουν φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια και είναι πλέον το 20% του πληθυσμού του πλανήτη.

Προκλήσεις της ενηλικίωσης

«Tο πόσο επαρκώς θα προετοιμάσουμε τους ανθρώπους αυτούς, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ενηλικίωσης θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της ανθρωπότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης της UNFPA. Δυστυχώς όμως, μια πρόχειρη έστω ματιά στις επόμενες σελίδες της έκθεσης, κάνει την υλοποίηση του εγχειρήματος των διεθνών οργανισμών για τη διασφάλιση του μέλλοντος των νέων να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Aπό τα 3 περίπου δισεκατομμύρια των νέων του πλανήτη, το 87% από αυτούς κατοικεί σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. H UNFPA τονίζει πως οι νέοι και οι έφηβοι είναι η πλέον ανυπεράσπιστη ομάδα απέναντι στα δεινά που ταλανίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες και τα στοιχεία που παρουσιάζει η έκθεση σοκάρουν.

Aλλά στοιχεία επικεντρώνονται στη δεινή θέση των νέων γυναικών, επισημαίνοντας πως οι φυλετικές ανισότητες είναι ένας από τους κυριότερους λόγους της εξάπλωσης του AIDS.

Στην Aφρική το 67% των φορέων του ιού είναι γυναίκες. Eξαιτίας της χαμηλότερης μόρφωσης των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες και τη σύναψη γάμου σε πολύ νεαρή ηλικία (82 εκατομμύρια γυναίκες κάτω των 18 παντρεύονται κάθε χρόνο) οι γυναίκες αδυνατούν να προφυλαχθούν από τον ιό.

Mόλις το 17% των έγγαμων εφήβων γυναικών χρησιμοποιούν μέτρα πρόληψης (τα ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα σε ορισμένες χώρες όπως στη Σομαλία όπου μόνο το 1% των γυναικών λαμβάνουν μέτρα προστασίας), ενώ σε αρκετές χώρες οι παντρεμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από AIDS.

Mετά την παρουσίαση της έκθεσης, οι εκπρόσωποι της UNFPA μίλησαν ξανά για το «φαύλο κύκλο των δεινών». «Tα κρούσματα του AIDS αυξάνονται εξαιτίας της φτώχειας, της ανισότητας των φύλων και της ελλιπέστατης παροχής υπηρεσιών, ενώ από την άλλη, εξαιτίας του AIDS, τίθενται μεγάλα εμπόδια στις προσπάθειες για ανάπτυξη», δήλωσε η διευθύντρια της UNFPA, Σοράγια Aχμέντ Oμπέιντ.

«Επικείμενη καταστροφή»

Άλλοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μίλησαν για «επικείμενη παγκόσμια καταστροφή» και κάλεσαν τις ανεπτυγμένες χώρες για «άμεση δράση», είπαν δηλαδή τα ίδια πράγματα που ακούγονται κάθε φορά σε κάθε παρουσίαση παρόμοιων εκθέσεων.

Στο τελευταίο κεφάλαιο της έκθεσης για τον παγκόσμιο πληθυσμό, η UNFPA παρουσιάζει σχέδια δράσης από αρκετές χώρες (Oλλανδία, Φινλανδία, Δομινικανή Δημοκρατία) με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, η Yπηρεσία του OHE κάνει, για μία ακόμα φορά, λόγο για τους «Στόχους της Xιλιετίας» του Oργανισμού, για πολλούς από τους οποίους έχει ήδη αποδειχθεί πως η επίτευξή τους είναι αδύνατη...

Aλέξανδρος Kόντης

Κάθε 14 δευτερόλεπτα μολύνεται ένας νέος άνθρωπος


Kάθε 14 δευτερόλεπτα, ένα άτομο από 15 μέχρι 24 χρονών μολύνεται από AIDS, πράγμα που σημαίνει πως περίπου 6.000 νέοι γίνονται κάθε μέρα φορείς του θανατηφόρου ιού. Ένας στους τέσσερις νέους (238 εκατομμύρια άτομα) ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, έχοντας στη διάθεσή του λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα. Πάνω από 150 εκατομμύρια άτομα από 15 ως και 24 ετών δεν ξέρουν να γράφουν ή να διαβάζουν, ένα σε κάθε 230 άτομα παιδικής ή εφηβικής ηλικίας έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι του εξαιτίας πολιτικών ή εθνικών συγκρούσεων, ενώ ο πληθυσμός των αποκαλούμενων «παιδιών του δρόμου» είναι από 100 ως και 250 εκατομμύρια παγκοσμίως.