You are here

Σότσι: Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

14/09/2018 14:47

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται για μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα, στο ρωσικό θέρετρο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα.

"Αυτή η συνάντηση είναι πιθανή και ετοιμάζεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε νωρίτερα πως ο Ερντογάν και ο Πούτιν θα συναντηθούν τη Δευτέρα για την κρίση στη Συρία.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Γερμανία είναι διατεθειμένη να "αναλάβει ευθύνες στην ανοικοδόμηση" της Συρίας σε περίπτωση "πολιτικής επίλυσης".

"Είναι προς το συμφέρον μας η Συρία να γίνει μια σταθερή χώρα. Γι` αυτό οφείλουμε να την ανοικοδομήσουμε. 'Εχουμε έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε ως προς αυτό", είπε ακόμη ο Μάας σε μια σειρά μηνυμάτων στο Twitter πριν από τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι δηλώσεις αυτές απηχούν το αίτημα που διατύπωσε στα τέλη Αυγούστου, στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Βερολίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή 'Ενωση να συμμετάσχει οικονομικά στην ανοικοδόμηση της Συρίας, έτσι ώστε εκατομμύρια πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Η Γερμανία έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες από το 2015, στην κορύφωση της μεταναστευτικής κρίσης που κλόνισε τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Eνωσης και εξασθένισε πολιτικά την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

"Θα είναι ενδεχομένως ένα τεράστιο βάρος για την Ευρώπη", προειδοποίησε ο Ρώσος Πρόεδρος. "Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν στις εστίες τους", δηλαδή, όπως είπε, να αποκατασταθούν οι βασικές υπηρεσίες όπως η παροχή νερού και οι ιατρικές υποδομές.

"'Ολοι γνωρίζουμε τί διακυβεύεται στη Συρία. Πρέπει να αποφύγουμε τα χειρότερα: μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή", πρόσθεσε. "Στον Ρώσο συνάδελφό μου θα πω σήμερα πως ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη επίθεση στην Ιντλίμπ", πρόσθεσε ο Μάας.

ΚΥΠΕ