You are here

Σούπερ κέρδη $200 δισ. για τις Big Oil το 2022

26/01/2023 14:36

Exxon Mobil, Chevron, Shell, TotalEnergies και BP συγκέντρωσαν σχεδόν 200 δισ. δολάρια συλλογικά πέρυσι, αλλά οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση, πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, πληθωρισμό κόστους και η αβεβαιότητα για το άνοιγμα της Κίνας μειώνουν τις προοπτικές για το 2023.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι πέντε εταιρείες αναμένεται να ενημερώσουν τις επόμενες ημέρες ότι είχαν συνολικά κέρδη 198,7 δισ. δολαρίων το 2022, 50% υψηλότερα από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που είχαν πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το τσουνάμι μετρητών που απέκτησαν τους τελευταίους 12 μήνες σημαίνει ότι ο κλάδος μπορεί να διατηρήσει αυξήσεις μερισμάτων και επαναγορές μετοχών, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Κρίσιμης σημασίας για τους μετόχους, οι ομάδες διαχείρισης δεν προχώρησαν σε αυξήσεις των δαπανών τους, καθώς τα εμπορεύματα είχαν άνθηση, σε πλήρη αντίθεση με τους προηγούμενους κύκλους.

Αντίθετα, επέλεξαν να αποπληρώσουν το χρέος και να αυξήσουν τις αποδόσεις των επενδυτών: Η Chevron κατέπληξε τους μετόχους με μια ανακοίνωση επαναγοράς μετοχών 75 δισ. δολαρίων την Τετάρτη - πέντε φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα ετήσια δαπάνη της εταιρείας για επαναγορές. Το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου και θα είναι τριπλάσιο από αυτό που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2019, ανέφερε η εταιρεία. Ισοδυναμεί με σχεδόν το 25% της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας.

«Οι τιμές των εμπορευμάτων μειώνονται σε γενικές γραμμές σε σχέση με τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022, αλλά φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ δυνατή χρονιά», δήλωσε ο Kim Fustier, επικεφαλής ευρωπαϊκής έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην HSBC Holdings. 

Πηγή: Euro2day