You are here

S&P: Εξαμηνιαία έκθεση για Wall Street

23/06/2003 18:07
Θετική παρουσιάζεται η περαιτέρω πορεία της Wall Street, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οίκου S&P 500, βάσει της οποίας ο δείκτης κατατεθέν της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς, S&P, θα διαμορφωθεί στις 1.030 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, ενώ βραχυπρόθεσμο σημείο αντίστασης ορίζονται οι 1.050 - 1.070 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 970 - 950 μονάδες.

Το συμπέρασμα αυτής της έκθεσης βασίζεται σε 3 λόγους. Ο πρώτος έγκειται σε δείγματα της ιστορίας για την αγορά. Ο δεύτερος στην τάση βελτίωσης της αμερικανικής οικονομίας που αναμένεται να σημειώσει ρυθμούς αύξησης της τάξεως του 4% και πλέον για αρκετά τρίμηνα και τρίτος| λόγος είναι η αλλαγή στην εικόνα της τεχνικής ανάλυσης που εμφανίζει η Wall Str.

YΕιδικότερα:

Η S&P θεωρεί πραγματικά πολύ σπάνιο το γεγονός ο S&P 500 για τέταρτη διαδοχική χρονιά θα κινηθεί πτώτικά, καθώς κάτι τέτοιο έχει να συμβεί από το 1932. Επίσης μην ξεχνάμε ότι διανύουμε την 3η χρονιά θητείας αμερικανού προέδρου που γενικότερα ιστορικά είναι η καλύτερη για τη Wall Str.

Πάνω σε αυτό ας προστεθεί ότι από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο S&P 500 δεν κατέγραψε ποτέ πτώση μέχρι και σήμερα.

Ο δεύτερος λόγος αφορά στα σενάρια ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας που βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στο θετικό αντίκτυπο που θα έχουν στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου το πρόγραμμα των φοροαπαλλαγών του George bush που από τον Ιούλιο θα δούμε τα πρώτα χρήματα στις τσέπες των αμερικανών

Nα υπογραμμιστεί, ότι οι καταναλωτικές δαπάνες πυροδοτούν το 70% της αμερικανικής οικονομικής δραστηριότητας. Θετικό επίσης για την οικονομία είναι ότι και τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την πορεία της.

Τώρα στο κομμάτι της τεχνικής ανάλυσης ο S&P 500 φαίνεται πως έχει σπάσει το εύρος συναλλαγής των 10 τελευταίων μηνών που δείχνει ότι η τάση από ουδέτερη έχει γίνει bullish.

Μέσα τριμηνιαία κέρδη του δείκτη

* α΄ τρίμηνο 2003: +2,36%
* β΄ τρίμηνο 2003: +2,11%
* γ΄τρίμηνο 2002: +0,06%
* δ τρίμηνο 2002: +4,12%.

Σε ότι αφορά στο τρίτο τρίμηνο, ας σημειωθεί ότι όχι τείνει να σημειώνει τις χειρότερες αποδόσεις, αλλά σημειώνει επίσης και την ιστορικά υψηλή συχνότητα αρνητικών αποδόσεων για την αγορά κατά 45%.

Υποδειγματικό χαρτοφυλάκιο της S&P

* Mετοχές - 65%
* Oμόλογα - 15%
* Μετρητά - 20%...

Κλάδοι Overweight

- Βασικά Καταναλωτικά Αγαθά
- Ενέργειας (μεγάλα μερίσματα, όπως και εταιρίες κοινής ωφέλειας)

Market Weight

* Εταιρίες Κοινής Ωφέλειας
* Πρώτων υλών
* Τεχνολογίας Πληροφορικής
* Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης
* Χρηματοοικονομικός κλάδος

UnderWeight

* Δευτερεύοντα καταναλωτικά αγαθά
* Βιομηχανίες
* Τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

Προτεινόμενες μετοχές

Πολύ βασικό κριτήριο η καταγραφή κεφαλαιουχικών κερδών είτε μέσα από επανεπενδύσεις είτε μέσα από μερίσματα.

* Amgen AMGN
* Cardinal Health CAH
* Citigroup
* Exxon Mobil XOM
* Gannet GCI
* IndyMac Bancorp NDE
* Jacobs Engineering JEC
* Microsoft MSFT
* Nabors Industries NBR
* Nokia Corp.

Μαρία Πεκτέση