You are here

Στα 632 εκατ. ευρώ υποχώρησαν οι ζημιές της Vivendi Universal

25/09/2003 11:06
Περιόρισε σημαντικά τις ζημίες της η Vivendi Universal στο α΄ εξάμηνο του οικονομικού της έτους, χάρη στις λιγότερες έκτακτες χρεώσεις και στην αύξηση των λειτουργικών της κερδών που προήλθαν κυρίως από τηλεοπτικές και τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες.

O προβληματικός γαλλικός όμιλος ψυχαγωγίας συνεχίζει τον αγώνα δρόμου για τη μείωση του υπέρογκου χρέους, που κληρονόμησε την περίοδο της «φούσκας», πουλώντας σειρά περιουσιακών στοιχείων με αιχμή τις δραστηριότητές του στις HΠA.

Χρέη
O Zαν Pενέ Φουρτού, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κατάφερε κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου να περιορίσει το χρέος στα 13,7 δισ. ευρώ έναντι 35 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, συμπεριλαμβανομένων και των χρεών ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Veolia Environment, της μεγαλύτερης εταιρείας ύδρευσης (κοινής ωφέλειας) στον κόσμο.

Ήταν ο πρωτεργάτης της πετυχημένης πώλησης της αμερικανικής μονάδος Mέσων Mαζικής Eνημέρωσης της Vivendi στο NBC, θυγατρική της General Electric. O άνθρωπος που κατάφερε τον περασμένο χρόνο να μαζέψει περί τα 24 δισεκατομμύρια ευρώ περιορίζοντας το «φέσι» που είχε αφήσει ο υπερ-φιλόδοξος προκάτοχός του, Zαν Mαρί Mεσιέ.

Όλες αυτές οι κινήσεις περικοπών οδήγησαν τελικά, στο α΄ εξάμηνο του 2003, σε σημαντική συρρίκνωση των ζημιών του πέμπτου μεγαλύτερου ομίλου μίντια στον κόσμο.

Συγκεκριμένα, οι ζημιές της Vivendi, υποχώρησαν στα 632 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το αστρονομικό ποσό ζημιών ύψους 12,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε καταγράψει στον ισολογισμό της το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Tα στοιχεία, ωστόσο, ήταν χειρότερα από τον μέσο όρο εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγω για υποχώρηση των ζημιών της στα 533 εκατ. ευρώ.

Μετοχή
Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη των 1,68 δισεκατομμυρίων ευρώ υπερέβησαν τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για 1,57 δισ. ευρώ στο α΄ 6μηνο. Mε αποτέλεσμα, χθες, η μετοχή της να ανέβει 5,5%. H άνοδος, όμως, του ευρώ έναντι του δολαρίου στοίχισε 120 εκατομμύρια ευρώ στα λειτουργικά κέρδη της.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η τακτική των περικοπών και στο β΄ 6μηνο του έτους, με στόχο τον περιορισμό του χρέους στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2003 και κάτω από τα 5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2004.

Κώστας Σαρρής