You are here

Στα εταιρικά κέρδη εστιάζουν οι επενδυτές

14/04/2004 12:09
Της Βασιλικής Σακκάτου

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων αναμένεται να χορέψουν αυτή την εβδομάδα τα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια. Στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, κολοσσιαίες επιχειρήσεις θα δώσουν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματά τους για το πρώτο τρίμηνο του 2004 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να δώσουν μια ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Τhomson Financial First Call, προβλέπουν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων του δείκτη S&Ρ 500 θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 20%. Κατά την εβδομάδα που διανύουμε, αναμένεται να ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους οι τράπεζες Citigroup και Μerrill Lynch, οι εταιρείες τεχνολογίας ΙΒΜ και Ιntel και η Johnson&Johnson.

Βαρόμετρο >> Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα δώσουν τόνο στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, των οποίων κύριο χαρακτηριστικό, τις τελευταίες εβδομάδες, είναι η έντονη νευρικότητα και η μεταβλητότητα. Στις επιδόσεις των εταιρικών κολοσσών, οι επενδυτές θα αναζητήσουν τις καλές ειδήσεις που περιμένουν, προκειμένου να δοθεί το σήμα τις εκκίνησης ενός νέου γύρου ανόδου των κεφαλαιαγορών. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και των εταιρικών κερδών καθώς και το ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για την ανοδική κίνηση των δεικτών κατά τους περασμένους μήνες. Ωστόσο, κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της έξαρσης των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της επανεμφάνισης της απειλής της τρομοκρατίας και ορισμένων ανησυχιών για την προοπτική της οικονομίας που ήρθαν πάλι στο προσκήνιο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν έντονες διακυμάνσεις.

Διόρθωση >> Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι η διορθωτική κίνηση που σημειώνουν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκατέρωθεν του Ατλαντικού και στην Ασία είναι απολύτως φυσιολογική έπειτα από μία τόσο έντονα ανοδική κίνηση. Παράλληλα επισημαίνουν ότι μετά τις πιέσεις των τελευταίων εβδομάδων, τα χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει στα κατάλληλα επίπεδα ώστε, με τον απαραίτητο καταλύτη, να ξεκινήσουν και πάλι μια ανοδική κίνηση. Τα πρώτα «δείγματα γραφής» που έδωσαν οι εταιρείες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η εξέλιξη αυτή λειτούργησε ως τονωτική ένεση για την ψυχολογία των επενδυτών, γεγονός που αποτυπώθηκε στην ανοδική κίνηση των δεικτών τόσο στις τελευταίες συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας όσο και στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street. Στη Wall Street, το επενδυτικό κλίμα αντεστράφη, καθώς η Υahoo ενθάρρυνε τοποθετήσεις με τον υπερδιπλασιασμό των κερδών της στο πρώτο τρίμηνο, ενώ παράλληλα η Dell αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2004. Οι δύο βασικοί δείκτες, ο Dow Jones και ο Νasdaq έκλεισαν με κέρδη την περασμένη εβδομάδα και διατήρησαν την ανοδική τάση του και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση.