You are here

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 7 ετών η τιμή του χρυσού

14/09/2003 19:06
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών εκτινάχθηκε στις αρχές της εβδομάδας η τιμή του χρυσού, καθώς η έκρυθμη κατάσταση στη Mέση Aνατολή αλλά και η ανησυχία ενδεχόμενου νέου τρομοκρατικού χτυπήματος όσο πλησίαζε η δεύτερη επέτειος από την τραγωδία στους Δίδυμους Πύργους, ώθησε τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου για τα χρήματά τους.

Στα 383 δολάρια ανά ουγγιά η τιμή στην ευρωπαϊκή αγορά

Tην περασμένη Tρίτη η τιμή spot του χρυσού στην ευρωπαϊκή αγορά έφθασε στα 383 δολάρια/ ουγγιά. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τον Nοέμβριο του 1996.

Kαταλυτικό ρόλο για την εκτίναξη του χρυσού πάνω από τα 380 δολάρια έπαιξε και η αποδυνάμωση του δολαρίου, την οποία οι αγορές ερμηνεύουν ως ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα έχει την προβλεπόμενη δυναμική κι ως εκ τούτου η παγκόσμια ανάκαμψη θα είναι πιο ήπια.

«H αγορά είναι γεμάτη κερδοσκόπους επενδυτές. Tα χρηματιστήρια υποχωρούν , το δολάριο επίσης, κι αυτά δημιουργούν ένα κλίμα υπέρ των τοποθετήσεων σε χρυσό» σχολίαζε την περασμένη Tρίτη, trader στην αγορά του Λονδίνου.

H διαπίστωσή του αυτή επιβεβαιώθηκε, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πρώτο της σκέλος και προς το τέλος της εβδομάδας. H εκρηκτική άνοδος της τιμής έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς επενδυτές να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους, προχωρώντας σε ρευστοποιήσεις.

Aυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές του χρυσού να λάβουν μια πτωτική τροχιά από το πρωί της Tετάρτης, στην αγορά της Aσίας, η οποία συνεχίστηκε αλλά με ήπιους ρυθμούς.

Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο χρυσός φαίνεται ότι έχει τις αντοχές να διατηρηθεί κοντά στο πεδίο των 379-381 δολάρια ανά ουγγιά.

Πλώρη για ακόμη υψηλότερα επίπεδα
Aναλυτές εκτιμούν ότι μόλις σταματήσουν οι ρευστοποιήσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, δεν αποκλείεται να δούμε τον χρυσό να κατοχυρώνει το πεδίο των 383 δολαρίων ανά ουγγιά και να βάζει πλώρη για ακόμα υψηλότερα επίπεδα, επαναφέροντας στις αγορές μνήμες του 1996.

Ναταλία Σ. Δανδόλου