You are here

Σταθεροποιητικές οι τάσεις του δολαρίου έναντι ευρώ και γεν

26/09/2003 15:21
Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει σήμερα το πρωί το δολάριο έναντι του γεν.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί στο επίπεδο των 112,10-15 γεν από 112,23 γεν που διαμορφώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Το δολάριο, ενισχύθηκε νωρίς το πρωί μέχρι το επίπεδο των 112,25 γεν, μετά από την είδηση για σεισμό στο βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας.

Σε εβδομαδιαία βάση, το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι του γεν κατά 1,75% λόγω εκτίμησης ότι η Ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα θα περιορίσει τις παρεμβάσεις της στην αγορά συναλλάγματος.

Η άνοδος του γεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ερμήνευσαν την ανακοίνωση του ομίλου G7, ως προτροπή για περιορισμό των παρεμβάσεων από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Θετική επίπτωση είχε στο γεν η δήλωση του Ιάπωνα Υπουργού Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, ότι η ισχυροποίηση του γεν δεν επηρεάζει προσωρινά την ιαπωνική οικονομία.

Ωστόσο, ο Ιάπωνας Υπουργός Οικονομικών τόνισε σήμερα ότι θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό των απότομων διακυμάνσεων του γεν.

Στήριξη στο ιαπωνικό νόμισμα παρέχουν οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και η βελτίωση που εμφανίζουν τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της Ιαπωνίας.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι οι λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση για πρώτη φορά από το Μάιο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι εισροές στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, την περίοδο 15-19/9 αυξήθηκαν κατά 503,4 δισ. γεν µε αποτέλεσμα τις τελευταίες 23 εβδομάδες, να ανέλθουν στα 6,7 τρισ. γεν.

Επισημαίνεται ότι την περίοδο 1-19/9, Ιάπωνες επενδυτές εμφανίζονται αγοραστές ξένων ομολόγων, συνολικής αξίας 2,1 τρισ. γεν.

Εντολές πωλήσεως δολαρίων από Ιάπωνες εξαγωγείς, εντοπίζονται στο επίπεδο των 112,30 γεν.

Όσον αφορά στη σχέση ανάμεσα σε δολάριο και ευρώ, το τελευταίο παρουσιάζει σήμερα σταθεροποιητικές τάσεις έναντι του πρώτου.

Συγκεκριμένα, το ευρώ διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί μεταξύ 1,1470-75 δολάρια από το επίπεδο των 1,1475 δολαρίων που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη.

Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε χθες μέχρι το επίπεδο των 1,1537 δολαρίων, μετά την ανακοίνωση ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών Αυγούστου στις ΗΠΑ, παρουσίασαν µη αναμενόμενη υποχώρηση.

Θετική επίπτωση είχε, επίσης, στο ευρώ η ανακοίνωση που προηγήθηκε για άνοδο του δείκτη Ifo Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών.

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται στις ανακοινώσεις στις ΗΠΑ για τις τελικές μετρήσεις του ΑΕΠ β' τριμήνου, καθώς και του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Michigan Σεπτεμβρίου.

Εντολές πωλήσεως ευρώ εντοπίζονται στην περιοχή των 1,1500-15 δολαρίων, ενώ σημαντικό επίπεδο αντιστάσεως για το ευρώ, παραμένει αυτό των 1,1550 δολαρίων, όπου εντοπίζονται εντολές knock-out options.