You are here

Σταθεροποιούνται οι τιμές του πετρελαίου

25/09/2003 12:21
Σταθεροποιήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μετά την εκτίναξή τους κατά περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι καθώς οι διαπραγματευτές επανεκτίμησαν τη χθεσινή αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή αργού των χωρών-μελών του.

Αναλυτές προβλέπουν ότι δεν είναι ιδιαίτερα πιθανόν να σημειώσει η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού νέα άνοδο από τα σημερινά επίπεδα των 28,24 δολαρίων το βαρέλι τα οποία είναι αυτά στα οποία διαμορφώθηκε χθες στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ εκτινασσόμενη κατά 1,11 δολάρια το βαρέλι (ποσοστό μεγαλύτερο του 4%).

Επικαλούμενο την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων αργού, την πτώση των τιμών του πετρελαίου και την επιστροφή του ιρακινού αργού στις διεθνείς αγορές, το καρτέλ αιφνιδίασε χθες με την πρώτη, όπως διαφαίνεται, κίνησή του να διατηρήσει την τιμή σε επιθυμητά επίπεδα - τη περασμένη Παρασκευή η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, στα 26,65 δολάρια το βαρέλι:

Αποφάσισε μείωση της συνολικής παραγωγής των χωρών-μελών του από 1ης Νοεμβρίου κατά 900.000 βαρέλια, στα 24,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πάντως, παρατηρητές υποστηρίζουν ότι τα επίπεδα της συνολικής παραγωγής των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού βρίσκονται σήμερα σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως πάνω από τη συμφωνηθείσα οροφή που καθορίζουν οι ποσοστώσεις.

Παράλληλα, ο νέος Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιμπραήμ Μπαχρ αλ-Ουλουμ, που συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνάντηση του ΟΠΕΚ μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, δήλωσε ότι η χώρα του στοχεύει να αναρριχηθεί η παραγωγή του ιρακινού αργού στις αρχές του 2004 στα προ του πολέμου επίπεδα.

«Μόλις γίνει αντιληπτό ότι ο ΟΠΕΚ απλώς εξισορροπεί, βήμα-βήμα, την επανεμφάνιση του Ιράκ, πολλές από τις εικασίες για την εξακρίβωση του τρόπου σκέψης του διεθνούς οργανισμού θα εξανεμιστούν», αναφέρει έκθεση του εξειδικευμένου σε θέματα ασφαλείας ινστιτούτου, Stratfor. «Αυτό θα εγκαινιάσει μια περίοδο ελαφρώς μικρότερων διακυμάνσεων στην αγορά - μια εξέλιξη την οποία οφείλουμε να καλωσορίσουμε μετά από την τελευταία διετία τρομοκρατικών επιθέσεων, πολέμων, διακοπών στην τροφοδότηση με πετρέλαιο και γενικού χάους στην αγορά», τονίζεται στην έκθεση του Stratfor.