You are here

Στη Γερουσία η μάχη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες

12/12/2008 10:12
Της Βασιλικής Σακκάτου

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Γερουσία θα ενέκρινε χθες βράδυ το νομοσχέδιο για τη διάσωση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με αυτό.

Στη Γερουσία μεταφέρθηκε η μάχη για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν ιδιαίτερα σκληρή, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι, που ήταν αντίθετοι στο νομοσχέδιο, απειλούσαν να το καθυστερήσουν ή και να το καταψηφίσουν. Προχθές βράδυ, η Βουλή των Αντιπροσώπων, με 237 ψήφους υπέρ και 170 κατά ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη χορήγηση έκτακτων δανείων 14 δισ. δολ. στην General Motors και την Chrysler.

Ψηφοφορία

Ωστόσο, στη Γερουσία, απαιτούνταν 60 ψήφοι υπέρ του σχεδίου των Δημοκρατικών για να ξεπεραστεί η απειλή των Ρεπουμπλικάνων να το μπλοκάρουν με επί μακρόν συζητήσεις.

Οι υποστηρικτές τόνιζαν την αναγκαιότητά του, ώστε να αποφευχθεί η επαπειλούμενη κατάρρευση μίας ή και περισσοτέρων από τις τρεις, πάλαι ποτέ, κραταιές αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, καθώς επίσης και ένα ακόμη χτύπημα στην αμερικανική οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση.

Οι Δημοκρατικοί φοβούνταν ότι η αδράνεια της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του κλάδου, κατά την οποία θα χαθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, σε μία οικονομία όπου ήδη το ποσοστό των ανέργων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι 3 βιομηχανίες απασχολούν άμεσα 250.000 εργαζόμενους, και 100.000 επιπλέον σε παρεμφερείς δραστηριότητες.

Θέσεις εργασίας

Ο κλάδος καλύπτει το 10% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στην General Motors και την Chrysler να λάβουν δάνεια 14 δισ. δολ., που θα τις βοηθήσουν να συνεχίσουν την λειτουργία τους, ολοκληρώνοντας παράλληλα τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους, που απαιτούνται μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η Ford σημείωσε ότι προσωρινά δεν χρειάζεται βοήθεια.

Σε αντάλλαγμα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα μετατρέψουν την αμερικανική κυβέρνηση σε μεγαλομέτοχό τους, καθώς θα λάβει ως εγγύηση μετοχές που θα αντιστοιχούν στο 20% των δανείων που θα λάβουν. Αργά χθες βράδυ η τιμή των μετοχών της General Motors και της Ford υποχωρούσε πάνω από 7% και 4,5%, αντίστοιχα.

Σουηδική βοήθεια

H σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει οικονομική βοήθεια έως 25 δισ. κορόνες (3,10 δισ. δολ.) για τη στήριξη της αυτοκινητοβιομηχανίας της, αλλά δεν σχεδιάζει να αγοράσει μερίδια στη Volvo ή τη Saab.