You are here

Στη «σκιά» της Νokia οι διεθνείς αγορές

07/04/2004 11:22
Η ψυχρολουσία από τις απογοητευτικές προβλέψεις της Νokia για τα κέρδη της, οδήγησε χθες σε απώλειες τις αγορές, με τα ευρωπαϊκά blue chips να υποχωρούν μετά από τρεις συνεδριάσεις με κέρδη.

Η Νokia εκτιμά ότι τα κέρδη της ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στα 17 σεντ, το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, από 17 έως 19 σεντ, που ήταν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της. Αποτέλεσμα ήταν να υποχωρήσει η τιμή της μετοχής της στην Ευρώπη κατά 17%, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου τριμήνου, στα 14,40 ευρώ. Κακές επιδόσεις είχε και η μετοχή του γαλλικού χημικού ομίλου Rhodia (-12,2%).

Aνησυχίες επενδυτών >> Αλλά και οι ανησυχίες για ενδεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ και τη Βρετανία επισκίασαν τις συναλλαγές στη Γηραιά Ήπειρο, με τους επενδυτές να φοβούνται πως το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα περιορίσει αναγκαστικά την κατανάλωση, πλήττοντας την «εύθραυστη» ανάκαμψη της οικονομίας. Ο δείκτης FΤSΕ Εurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε εξασθενημένος κατά 0,5%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης DJ Εuro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 1,4%. Στο λονδρέζικο χρηματιστήριο, ο FΤSΕ-100 σημείωσε πτώση κατά 0,18%, στο Παρίσι, ο CΑC-40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,93%, και στη Φραγκφούρτη, ο Χetra Dax εξασθένησε κατά 0,64%.

Ο FΤSΕ Εurotop 300 είναι σχεδόν κατά 2% χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι μηνών, στο οποίο έφθασε στις αρχές Μαρτίου, πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Μαδρίτη, και τη σειρά από τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, που προκάλεσαν κύμα ρευστοποιήσεων στα χρηματιστήρια.

Eκτιμήσεις >> Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η σεζόν ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών εταιρειών θα βοηθήσει τους δείκτες στις αγορές να φθάσουν ξανά σε υψηλά επίπεδα. Αλλά οι χθεσινές προβλέψεις της Νokia, κάθε άλλο παρά επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες, εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους επενδυτές, μόλις μία εβδομάδα μετά από τις καλές προβλέψεις της Εricsson, της κορεατικής Samsung.Στη Wall Street, η «σκιά» της Νokia προκάλεσε μεγάλες απώλειες στην υψηλή τεχνολογία. Στις 20.15 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,32%, και ο Νasdaq κατά 1,15%. Στην Ασία, οι περισσότερες αγορές έκλεισαν με κέρδη, μετά την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γεν (έφθασε νωρίς τα 107,25 γεν, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου δεκαπενθημέρου), και την προχθεσινή άνοδο στη Wall Street (οι τιμές των μετοχών στο νεοϋορκέζικο χρηματιστήριο έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα).

Στο Τόκιο, ο Νikkei (1,02%) ξεπέρασε άνετα τις 12.000 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 32 μηνών. Η τιμή της μετοχής της Sony ενισχύθηκε κατά 0,44%, και της Fujitsu κατά 0,29%. Ο τραπεζικός δείκτης (4,69%) είχε τις καλύτερες επιδόσεις. Η Μizuho Financial κέρδισε 6,83%, και η UFJ 6,28%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Ηang Seng (1,22%) ξεπέρασε τις 12.800 μονάδες, για πρώτη φορά τις τελευταίες δύο, και πλέον εβδομάδες.

Στην Ταϊβάν, ο σύνθετος δείκτης σημείωσε πτώση κατά 0,71%, για πρώτη φορά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, με τους επενδυτές να ρευστοποιούν κέρδη.