You are here

Στήριξη στην Ουκρανία συζήτησαν οι διατλαντικοί εταίροι

25/01/2022 11:55

Τηλεδιάσκεψη για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη χώρα είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ αργά το βράδυ της Δευτέρας, με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν, την Τρίτη, η συνάντηση «είχε στόχο τον συντονισμό της συλλογικής ανταπόκρισης στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία».

Οι ηγέτες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, συμφώνησαν για τη σοβαρότητα της κατάστασης και εξέφρασαν την ευχή η διπλωματία να φέρει αποτελέσματα. Όπως όμως προστίθεται, οι ηγέτες «προχωρούν σε προετοιμασίες για όλα τα ενδεχόμενα».

Στη τηλεδιάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε απόγευμα ώρα ΗΠΑ και αργά το βράδυ ώρα Ευρώπης, συμμετείχαν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ακόμα ότι η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης επεξεργάζονται «ένα μεγάλο φάσμα τομεακών και στοχευμένων κυρώσεων στην περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής επιθετικότητας από τη Ρωσία κατά της Ουκρανίας».

Σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε πως οι ηγέτες συζήτησαν την πιθανή απάντηση των διατλαντικών συμμάχων σε περίπτωση στρατιωτικής επιθετικής δράσης κατά της Ουκρανίας.

Οι σύμμαχοι συμφώνησαν πως «οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής ασφάλειας δεν μπορούν να αποτελέσουν σημείο επαναδιαπραγμάτευσης» και πως τα κράτη της Ευρώπης «έχουν το δικαίωμα να ορίσουν τους δικούς τους μηχανισμούς ασφαλείας».

Όπως ανέφερε, οι ηγέτες συζήτησαν τις από κοινού προσπάθειες τους για αποτροπή περαιτέρω επιθετικών κινήσεων της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, «μεταξύ άλλων με την προετοιμασία τεράστιων επιπτώσεων και σοβαρού οικονομικού κόστους στη Ρωσία» σε συντονισμό μεταξύ των εταίρων.

Όσον αφορά τη στήριξη προς την Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη στήριξης της οικονομίας της χώρας, σημειώνοντας πως η ΕΕ «έχει ήδη παρέχει σημαντική βοήθεια στην Ουκρανία, για τη στήριξη τόσο της ανθεκτικότητας της χώρας όσο και του εκσυγχρονισμού της».

Σε σχέση με τον διάλογο με τη Ρωσία, οι ηγέτες επανέλαβαν πως η χώρα πρέπει να «αποκλιμακώσει τις εντάσεις που προκάλεσε η συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με την Ουκρανία και η επιθετική ρητορική» και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία μέσω από διαφορετικούς μηχανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας και το σχήμα της Νορμανδίας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης πως θα συνεχίσουν τις στενές διαβουλεύσεις μέσω μεταξύ άλλων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.

ΚΥΠΕ