You are here

Στις Βρυξέλλες ο Τίλερσον για συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών ΝΑΤΟ και ΕΕ

04/12/2017 12:36
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον θα ταξιδέψει σε Βρυξέλλες, Βιέννη, Παρίσι, από τις 4 ως τις 8 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στις Βρυξέλλες στις 4 Δεκεμβρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ και θα παρακολουθήσει τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 5-6 Δεκεμβρίου.

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί επίσης με ανώτερους Βέλγους αξιωματούχους καθώς και με την Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Μογκερίνι αλλά και τους Υπουργούς Εξωτερικών των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (που συνέρχονται ατύπως) για να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ σε σημαντικά παγκόσμια θέματα.

Στις 7 Δεκεμβρίου στη Βιέννη θα παραστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), υπό τον Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρς. Εκεί θα παρευρεθεί στις εναρκτήριες και πρώτες συνόδους ολομέλειας, μαζί με τους Υπουργούς των 57 κρατών που συμμετέχουν στον ΟΑΣΕ. Θα συναντηθεί επίσης ξεχωριστά με τον Υπουργό Εξωτερικών Kurz για να συζητήσει την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, να περιορίσει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, να προωθήσει τη δημοκρατική και οικονομική μεταρρύθμιση στα Δυτικά Βαλκάνια και να εμβαθύνει τους διμερείς εμπορικούς δεσμούς.

Τέλος, Ρεξ Τίλερσον θα ταξιδέψει στο Παρίσι για να συναντηθεί με τη γαλλική ηγεσία και να συζητήσει τη "βαθιά συνεργασία ΗΠΑ - Γαλλίας" σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Ιράν, του Λιβάνου, της Λιβύης και της Β.Κορέας.