You are here

Στο 81,3% η εμπιστοσύνη Ρώσων πολιτών στον Πούτιν

28/05/2022 07:52

Στο 81,3% έχει φθάσει η εμπιστοσύνη των Ρώσων πολιτών στον Πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την τελευταία σχετική μέτρηση, που δημοσίευσε την Παρασκευή το Πανρωσικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VTSIOM), το γνωστότερο ίδρυμα αυτού του είδους στη Ρωσία με πολυετή εμπειρία μετρήσεων.

Η έρευνα έγινε κατά το χρονικό διάστημα 16-22 Μαΐου μεταξύ 1600 ενηλίκων Ρώσων πολιτών, εκ των οποίων το 81,3% απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν εμπιστεύεται τον Β. Πούτιν (αύξηση 0,6% την τελευταία εβδομάδα), ενώ το 78,4% δήλωσε ότι εγκρίνει την δραστηριότητα του Προέδρου (αύξηση 0,7%), καταγράφοντας συνέχιση της συσπείρωσης του ρωσικού λαού γύρω από τον Πρόεδρό του μετά την έναρξη της πολεμικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Το 52,3% των πολιτών εγκρίνει τη δραστηριότητα της κυβέρνησης της Ρωσίας συνολικά (αύξηση 0,1% την τελευταία εβδομάδα), 52,5% εγκρίνει ειδικά το έργο του Πρωθυπουργού της χώρας Μιχαήλ Μισούστιν (αύξηση 2,4%), ενώ το 63,8% δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης (αύξηση 2,6%).

Το ερευνητικό κέντρο καταγράφει στις τακτικές δημοσκοπήσεις του και το επίπεδο της εμπιστοσύνης στους κοινοβουλευτικούς ηγέτες της χώρας, μεταξύ των οποίων προηγείται ο ηγέτης των κομμουνιστών Γκενάντι Ζιουγκάνοφ με 30,4%, ενώ το κόμμα του καταγράφει 11,2% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθεί ο Σεργκέι Μιρόνοφ, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού «Δίκαιη Ρωσία-Για την αλήθεια» με 29,5%, ενώ η παράταξη της οποίας ηγείται κινείται στο 5,7%, με τελευταίο τον Αλεξέι Νετσάγεφ με 9,7%, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Νέοι Άνθρωποι», που καταγράφει πρόθεση ψήφου 4,5%. Πρώτο στις δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου παραμένει το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας» με 41,2%.

Η ανάκαμψη της δημοτικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και ανήλθε σε σημείο ρεκόρ μετά την απόφασή του να ξεκινήσει την πολεμική επιχείρηση στην Ουκρανία, με κατώτερο αρνητικό ρεκόρ, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση του κέντρου VTSIOM το 31,7%, που είχε καταγράψει ακριβώς πριν από τρία χρόνια, τον Μάιο του 2019.