You are here

Στο μάτι του κυκλώνα η τράπεζα First Republic

17/03/2023 09:44

Η αμερικανική τράπεζα First Republic, η οποία εξυπηρετεί κυρίως εύπορους πελάτες, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι η επόμενη στο ντόμινο των καταρρεύσεων στις ΗΠΑ.

Η μετοχή της τράπεζας υποχωρούσε κατά 20% στα μισά της συνεδρίασης της Πέμπτης στη Γουόλ Στριτ. Την Τετάρτη κατέγραψε απώλειες 21% ενώ από τις 8 Μαρτίου έχει χάσει το 73% της αξίας της. Η βουτιά έγινε ακόμη μεγαλύτερη, φτάνοντας το 36%, μετά το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι η First Republic μελετά επί του παρόντος τις «στρατηγικές επιλογές» για το μέλλον της, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανής πώλησής της.

Έντεκα αμερικανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων οι Bank of America, Citigroup και JPMorgan, συμφώνησαν να χορηγήσουν συνολικά 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις στην First Republic, σε μια ένδειξη της «εμπιστοσύνης τους στο τραπεζικό σύστημα» των ΗΠΑ, όπως ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αυτή η ενέργεια των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη τους στην First Republic και στις τράπεζες κάθε μεγέθους και καταδεικνύει τη γενικότερη δέσμευσή τους να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυπηρετούν τους πελάτες και τις κοινότητές τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Υπουργείο Οικονομικών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) επιβεβαίωσαν σε δική τους κοινή ανακοίνωση ότι οι 11 τράπεζες θα καταθέσουν 30 δισεκ. δολάρια στη First Republic Bank.

Η First Republic ιδρύθηκε το 1985, εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και είναι η 14η τράπεζα των ΗΠΑ όσον αφορά το ενεργητικό της. Παρέχει υπηρεσίες ιδιωτικής τραπεζικής για ιδιώτες και εταιρείες και διαχειρίζεται περιουσίες, έχοντας γραφεία κυρίως στην Καλιφόρνια αλλά και στην ανατολική ακτή (Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Κονέκτικατ, Φλόριντα), καθώς και στις Πολιτείες Όρεγκον, Ουάσινγκτον και Ουαϊόμινγκ.

Το προφίλ της εύπορης πελατείας της ωστόσο μετατράπηκε σε αδυναμία, μετά τις χρεοκοπίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της Silfergate, τραπεζών που είχαν επενδύσει σε συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες - στον τεχνολογικό τομέα η SVB, στα κρυπτονομίσματα οι δύο άλλες.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, το 68% των καταθέσεων στην First Republic είναι σε λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 250.000 δολάρια, δηλαδή το ποσό που εγγυώνται οι αρχές. Μολονότι οι πελάτες της προέρχονται από ποικίλους τομείς, ορισμένοι αναλυτές φοβούνται ότι πολλοί θα προτιμήσουν να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε μεγαλύτερες τράπεζες που δεν κινδυνεύουν με πτώχευση, ακριβώς επειδή είναι τόσο σημαντικές που οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα επιτρέψουν την κατάρρευσή τους.

Η τράπεζα ανέφερε από την Κυριακή ότι έχει «ενισχύσει» τη ρευστότητά της και έχει 70 δισεκ. δολάρια στη διάθεσή της, χάρη στις διευκολύνσεις που της πρόσφερε η ομοσπονδιακή τράπεζα και η JPMorgan Chase. Το ποσό αυτό θεωρείται ωστόσο ανεπαρκές από τους οίκους αξιολόγησης S&P Global Ratings και Fitch, που την Τετάρτη υποβάθμισαν το αξιόχρεό της ρίχνοντάς την στην κατηγορία των «σκουπιδιών».

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος διαρροής καταθέσεων είναι υψηλός για την First Republic Bank, παρά τα μέτρα που έλαβαν οι ρυθμιστικές τραπεζικές αρχές και το γεγονός ότι η τράπεζα αυξάνει τη δυνατότητα δανεισμού της για να περιορίσει τον κίνδυνο που συνδέεται με τις πτωχεύσεις της περασμένης εβδομάδας», ανέφερε ο S&P στο σκεπτικό του.

Η διάσωση δεν καθησύχασε τις ανησυχίες επενδυτών

Το σωσίβιο των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την First Republic Bank απομάκρυνε τους φόβους της αγοράς για επικείμενη τραπεζική κατάρρευση την Παρασκευή, αλλά η πτώση που σημειώθηκε στην τιμή της μετοχής της προβληματικής αμερικανικής τράπεζας κατέδειξε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για ενδεχόμενα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο.

Μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ διοχέτευσαν την Πέμπτη κεφάλαια στην τράπεζα που έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να διασώσουν την τράπεζα που βρισκόταν σε επιταχυνόμενη κρίση η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση δύο άλλων μεσαίων τραπεζών στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

Η συμφωνία συνήφθη από κορυφαίους αξιωματούχους, όπως η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ζάνετ Γέλεν, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζέρομ Πάουελ και ο Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμς Ντάιμον, οι οποίοι συζήτησαν το πακέτο βοήθειας εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της κατάστασης.

Το πακέτο διάσωσης ήρθε μία ημέρα μετά αφότου η ελβετική τράπεζα Credit Suisse συνήψε έκτακτο δάνειο από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ύψους 54 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει τη ρευστότητά της.

Αυτές οι συμφωνίες βοήθησαν στην αποκατάσταση της ηρεμίας στις παγκόσμιες αγορές την Πέμπτη και την Παρασκευή, μετά από μια θλιβερή εβδομάδα για τις τραπεζικές μετοχές.

Ωστόσο, ενώ η μετοχή της First Republic έκλεισε ανοδικά κατά 10% μετά τα νέα για τη διάσωση της, οι μετοχές της υποχωρούσαν κατά 18% μετά το κλείσιμο της αγοράς λόγω της ανακοίνωσης της τράπεζας ότι θα αναστείλει την παραχώρηση μερίσματος, αποκαλύπτοντας παράλληλα την ταμειακή της θέση και το ύψος της ρευστότητας έκτακτης ανάγκης που χρειαζόταν.

Αναλυτές αναφέρουν ότι οι αρχές δείχνουν πρόθυμες να αντιμετωπίσουν γρήγορα τους συστημικούς κινδύνους, αλλά ανησυχούν ότι η τραπεζική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει.

"Θα διατηρήσουν τα κεφάλαια στην First Republic έτσι ώστε να την κρατήσουν ζωντανή για δικό τους συμφέρον... για να σταματήσουν την εκροή κεφαλαίων από τις τράπεζες. Στη συνέχεια θα τα αφαιρέσουν σταδιακά και η τράπεζα θα οδηγηθεί σε έναν αργό θάνατο", δήλωσε ο Mathan Somasundaram, ιδρυτής στο εταιρεία ερευνών Deep Data Analytics στο Σίδνεϊ.

«Η Γέλεν ήταν ξεκάθαρη ότι όλες οι τραπεζικές καταθέσεις είναι προστατευμένες, αλλά η τράπεζα μπορεί να μην υπάρχει», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν της Πέμπτης έδειξαν ότι η ρευστότητα έκτακτης ανάγκης που αναζήτησαν οι τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Fed εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες ημέρες, αυξάνοντας το μέγεθος του ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας ύστερα από μήνες συρρίκνωσης του ισολογισμού της.

Γενικότερα, οι ανησυχίες για τους κινδύνους μετάδοσης παραμένουν.

"Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι ισολογισμοί είναι πολύ καλύτεροι από ό,τι ήταν το 2008, οι τράπεζες ρυθμίζονται καλύτερα", δήλωσε η Karen Jorritsma, επικεφαλής των μετοχών της Αυστραλίας, RBC Capital Markets. «Αλλά οι άνθρωποι ανησυχούν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης είναι υπαρκτός και αυτό κλονίζει την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.