You are here

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Τζ. Μπους

17/05/2004 11:42
Σε επίπεδα-ρεκόρ βουλιάζει το ποσοστό δημοτικότητας του Τζορτζ Μπους, ο οποίος πληρώνει το τίμημα των αυξανόμενων αμερικανικών απωλειών στο Ιράκ αλλά και των βασανιστηρίων Ιρακινών κρατουμένων στο Αμπού Γκράιμπ.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Financial Τimes αλλά και του Νewsweek, το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν το έργο του προέδρου έχει μειωθεί στο 42% -το χαμηλότερο επίπεδο αφότου ο Μπους ανέλαβε την προεδρία το 2001.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Τimes, δύο στους τρεις πολίτες επικρίνουν τους χειρισμούς του Μπους στο Ιράκ, ενώ το 50% δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Δημοκρατικό Τζον Κέρι, έναντι 43% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει Μπους. Εξίσου απογοητευτικά για τον Μπους είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης των CΝΝ και Τime που δείχνει ότι ο Κέρι συγκεντρώνει ποσοστό 51%, έναντι 46% του Μπους.

Οι αποκαλύψεις για τους βασανισμούς Ιρακινών στο Αμπού Γκράιμπ έδωσαν ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα στον Μπους, ο οποίος βλέπει την εικόνα του να πλήττεται σε προεκλογική περίοδο από την αποτυχία των αμερικανικών δυνάμεων να επιβάλλουν την τάξη στο Ιράκ.

Νέες σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν και χθες μεταξύ αμερικανικών δυνάμεων και μαχητών του Μοκντάντα αλ-Σαντρ στην Καρμπάλα, ενώ στη Νασιρίγια, Ιταλοί στρατιώτες συγκρούστηκαν με αντάρτες.

Τουλάχιστον 22 μαχητές του αλ-Σαντρ σκοτώθηκαν σε μάχες με Βρετανούς στρατιώτες στη Νατζάφ, αν και ο στρατός του Μεχντί καταγγέλλει ότι μέλη του δολοφονήθηκαν από τους Βρετανούς ενώ είχαν συλληφθεί.