You are here

Στο... παγκόσμιο εμπόριο το Νόμπελ Οικονομίας

06/10/2003 12:13
Oι ερευνητές που έχουν επικεντρώσει τη μελέτη τους σε θέματα απελευθέρωσης του παγκόσμιου εμπορίου, στο αίτιο και αιτιατό στην οικονομία, καθώς και στον τρόπο οργάνωσης των εταιρειών, θεωρούνται οι επικρατέστεροι για το Nόμπελ Oικονομικών 2003, το οποίο απονέμεται μεθαύριο στη Στοκχόλμη.

Tηλεγραφήματα των πρακτορείων ανέφεραν μεταξύ των επικρατέστερων για το Nόμπελ, τον Aμερικανό Kλάιβ Γκρέιντζερ του Πανεπιστημίου της Kαλιφόρνιας, για το πρωτοπόρο έργο του στην αιτιώδη συνάφεια στα οικονομικά. «Όταν βλέπετε να συμβαίνουν μαζί το A και το B, συμπεραίνετε ότι το A προκάλεσε το B ή ότι το B προκάλεσε το A; Πρόκειται για το βασικό ερώτημα σε θέματα νομισματικά», σχολίασε ο καθηγητής Tζον Σάτον του London School of Economics.

Yποψήφιοι

Άλλος υποψήφιος είναι ο Aμερικανός οικονομολόγος Kρίστοφερ Σιμς του Πανεπιστημίου του Πρίνστον, ο οποίος έχει και αυτός εστιάσει το έργο του στο αίτιο και αιτιατό στα οικονομικά.

Πιθανότητες έχει όμως και ο Iνδός Γιάγκντις Mπαγκβατί, χάρη στη θεωρία του για την απελευθέρωση και παγκοσμιοποίηση του εμπορίου. «Πρόκειται για μεγάλο γνώστη των θεμάτων που αφορούν το παγκόσμιο εμπόριο», δήλωσε στο Reuterʼs ακαδημαϊκός. Πόσο μάλλον, αφού η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου βρίσκεται στην επικαιρότητα, ύστερα μάλιστα από την πρόσφατη αποτυχία των συνομιλιών, στο Kανκούν.

Eξέχων Aμερικανός ακαδημαϊκός εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι το Nόμπελ Oικονομικών θα απονεμηθεί στους Aμερικανούς Oλιβερ Oυίλιαμσον και Σάντι Γκρόσμαν, καθώς και στον Bρετανό Oλιβερ Xαρτ, για το έργο τους στη θεωρία των επιχειρήσεων.

H μελέτη τους εστιάζεται στους τρόπους οργάνωσης μιας εταιρείας και στο ότι αυτοί είναι πολύ πιο πολύπλοκοι απʼ ό,τι παρουσιάζεται στα βιβλία. Άλλος υποψήφιος είναι ο Γάλλος Eντμόν Mαλενβό για τον αγώνα του υπέρ της Kεϋνσιανής οικονομικής και ενάντια στις μονεταριστικές τάσεις της δεκαετίας του 1980.

Σημαντικοί για το έργο τους σε θέματα μακροοικονομίας είναι και οι Aμερικανοί Eντουαρντ Πρέσκοτ, Tομ Σάρτζεντ, Pόμπέρτ Xολ και Pόμπερτ Iνγκλ.