You are here

Στο στόχαστρο η Αmazon.com για την πώληση cd

08/01/2004 11:13
Στο μικροσκόπιο των Αρχών της Βρετανίας τίθεται η Αmazon.com, εξαιτίας των πρακτικών που ακολουθεί για την πώληση ψηφιακών δίσκων (cd) σε καταναλωτές της χώρας. Η βρετανική ένωση δισκογραφικών εταιρειών (ΒΡΙ) διενεργεί έρευνα για να διαπιστώσει αν η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας, πωλώντας cd στους Βρετανούς καταναλωτές.

«Η ΒΡΙ έχει ξεκινήσει έρευνες για τις πρακτικές της Αmazon», δήλωσε πηγή προσκείμενη στην ένωση, στην εφημερίδα Financial Τimes. «Αν το προϊόν που πωλείται από την εταιρεία στη Βρετανία εισάγεται από τις ΗΠΑ τότε πρέπει να εξεταστεί εξονυχιστικά. Ενδέχεται η εταιρεία να μην έχει λάβει προηγουμένως την απαιτούμενη έγκριση από τις βρετανικές δισκογραφικές εταιρείες», προσέθεσε.

Από την πλευρά της, η Πάτι Σμιθ, εκπρόσωπος της Αmazon, κατέστησε σαφές πως η εταιρεία δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την έρευνα της ΒΡΙ. «Σεβόμαστε τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε», τόνισε.

Ουσιαστικά, οι εκπρόσωποι της ένωσης εξετάζουν αν ο αμερικανικός δικτυακός τόπος παρανομεί, υποπίπτοντας στο αδίκημα της «παράλληλης εισαγωγής» ψηφιακών δίσκων στη βρετανική αγορά. Κατάστησαν, ωστόσο, σαφές ότι οι έρευνες αφορούν μόνο τη μητρική εταιρεία Αmazon.com και όχι το βρετανικό βραχίονά της, Αmazon.co.uk, για τον οποίο έχει διαπιστωθεί ότι δεν κάνει εισαγωγές cd στη Βρετανία.

Η έρευνα της ΒΡΙ στις πρακτικές της Αmazon έρχεται στο προσκήνιο την ίδια στιγμή που η βρετανική ένωση δισκογραφικών εταιρειών ετοιμάζεται για το δικαστικό αγώνα της με την CD Wow, μια εταιρεία λιανικού εμπορίου, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, την οποία έχει μηνύσει επειδή έκανε ανεξάρτητες εισαγωγές cd από χώρες εκτός της ΕΕ στη βρετανική αγορά. Στη συνέχεια πωλούσε τα προϊόντα αυτά σε τιμές χαμηλότερες από ότι οι Βρετανοί έμποροι.

Η αγωγή της ΒΡΙ κατά της CD Wow θα εκδικαστεί στο Ανώτατο Δικαστήριο τον επόμενο μήνα. Παράλληλα, η ΒΡΙ έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας online πωλήσεων δισκογραφικών προϊόντων, play.com.

Με την έρευνα στις πρακτικές της Αmazon αλλά και τις αγωγές κατά των CD Wow και play.com, η ΒΡΙ ξεκινά μια εκστρατεία κατά των παράλληλων εισαγωγών ψηφιακών δίσκων στη Βρετανία. Θέτει στο στόχαστρό της εταιρείες που αγοράζουν από φθηνότερες αγορές cd και τα πωλούν στη συνέχεια στη βρετανική, χωρίς, όμως, να έχουν λάβει τη σχετική έγκριση των εταιρειών και των δημιουργών που διατηρούν την πνευματική ιδιοκτησία τους.

Η πρακτική των παράλληλων εισαγωγών δεν ακολουθείται μόνον από εταιρείες πώλησης δισκογραφικών εταιρειών. Πρόκειται για μια τακτική εξαιρετικά προσφιλή σε αρκετές εταιρείες λιανικού εμπορίου.