You are here

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα απευθυνθεί σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ

28/05/2020 13:41

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell θα απευθυνθεί σήμερα στις 16:00 (ώρα Βρυξελλών) στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το ρόλο της ΕΕ στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας κατόπιν πρόσκλησης της Εσθονίας, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αυτόν τον μήνα. Αυτή θα είναι η πρώτη ετήσια παρουσίαση του Ύπατου Εκπροσώπου Borrell στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη συμβολή της ΕΕ στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Όπως σημειώνει η ΕΥΕΔ σε γραπτή ανακοίνωση, σε περιόδους παγκόσμιας αβεβαιότητας, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της παραμένουν οι ισχυρότεροι εταίροι του ΟΗΕ στον τομέα της ειρήνης και της ασφάλειας. "Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ηγετικό ρόλο στην προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και του αποτελεσματικού πολυμερούς με τον πυρήνα των ισχυρών Ηνωμένων Εθνών", αναφέρει.

Σημειώνει δε ότι "η ΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσει ότι η διεθνής κοινότητα ανταποκρίνεται συντονισμένα στην πανδημία και τις συνέπειές της για μια διαρκή ανάκαμψη".

"Η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να ενισχύσουν περαιτέρω τη μακροχρόνια εταιρική τους σχέση στην επιδίωξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, της αειφόρου ανάπτυξης και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Σημειώνεται τέλος ότι φέτος, γιορτάζουμε την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών. "Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν η καρδιά των προσπαθειών για εξεύρεση πολυμερών λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο", τονίζεται.

"Η πανδημία  μας θυμίζει πόσο αλληλοσυνδεόμαστε και πόσο σημαντική είναι η πολυμερής συνεργασία. Για την αντιμετώπιση προκλήσεων που δεν γνωρίζουν σύνορα, είτε πρόκειται για πανδημίες είτε για την κλιματική αλλαγή, η μόνη επιλογή είναι να συνεργαστούμε για την εξεύρεση παγκόσμιων λύσεων", καταλήγει.