You are here

Στους εισαγγελείς μη χαρακτηρισμένα αρχεία από κατασχέσεις FBI σε χώρους Μάικλ Κόεν

10/08/2018 11:30

Ένα κεφάλαιο της ποινικής έρευνας που διενεργείται σε βάρος του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν, έκλεισε χθες. 

Τέσσερις μήνες μετά τη διεξαγωγή της αιφνιδιαστικής έρευνας του FBI, στην οικία, στο γραφείο, αλλά και σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, που χρησιμοποιούσε ο Κόεν, ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα αυτή, μεταδίδει το ABC News.

«Η ειδική ελεγκτής, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση», ανέφερε σε έγγραφό της προς το δικαστήριο, η συνταξιούχος δικαστικός Μπάρμπαρα Τζόουνς.

Η ίδια, μαζί με τους δικηγόρους του Κόεν, του Προέδρου Τραμπ, αλλά και τους δικηγόρους των επιχειρήσεων Τραμπ, επεξεργάστηκαν τέσσερα εκατομμύρια αρχεία, προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποια από αυτά υπάγονται στο νομικό απόρρητο που καλύπτει τις σχέσεις μεταξύ των δικηγόρων και των πελατών τους (Attorney-Client Privilege).

Κατά την τελευταία επεξεργασία αρχείων που έγινε, ο Κόεν υποστήριξε ότι 4.808 αρχεία είχαν ενταχθεί στην παραπάνω διάταξη προστασίας.

Από την πλευρά της, η ειδική ελεγκτής συμφώνησε για τον χαρακτηρισμό αυτό, περίπου για το 50% του παραπάνω αριθμού των αρχείων.

Τα υπόλοιπα αρχεία θα επιστραφούν στους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι και διερευνούν ζητήματα που σχετίζονται με την προσωπική κι επαγγελματική ζωή του Κόεν.

Σε κάποια ζητήματα για τον χαρακτηρισμό ή μη των αρχείων υπήρξαν διαφωνίες, αλλά ο Κόεν προτίμησε να μην εκδηλώσει την αντίθεσή του με την κρίση της ειδικής ελεγκτού, η οποία και ολοκλήρωσε την έρευνα των αρχείων που κατασχέθηκαν από τις επιδρομές που έκανε το FBI, τον περασμένο Απρίλιο.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς θα έχουν τώρα στα χέρια τους τα αρχεία που δεν προστατεύονται, προκειμένου να τα επεξεργαστούν και ν` αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Κόεν.

Στο επίκεντρο της έρευνας των ομοσπονδιακών αρχών βρίσκεται η διαπίστωση για το αν ο Κόεν διέπραξε ή όχι αδικήματα που σχετίζονται με την παραβίαση της χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, αν είχε ανάμειξη σε παράνομη προώθηση συμφερόντων ή αν διέπραξε τραπεζική απάτη ή απάτη με την ηλεκτρονική μεταβίβαση χρημάτων.

Στον Κόεν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, ενώ ο ίδιος, υποστηρίζει ότι δεν έπραξε κάτι παράνομο.

ΚΥΠΕ