You are here

Summers: Πιθανότητα 50% για ύφεση στις ΗΠΑ τα επόμενα 2 χρόνια

16/11/2018 09:58

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Larry Summers, δίνει 50% πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ εντός των επόμενων δυο ετών.

Μιλώντας στο CNBC, ο αμερικανός οικονομολόγος είπε πως μια επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι «σχεδόν βέβαιη», προσθέτοντας πως «ο κίνδυνος ύφεσης είναι σχεδόν 50% τα επόμενα δυο χρόνια, ίσως λίγο λιγότερο».

Ο κ. Summers σημείωσε πως ενώ όποια οικονομία επεκτείνεται έχει πιθανότητες αντιστροφής πορείας, η ανάπτυξη των ΗΠΑ πιθανότατα θα περιοριστεί λόγω των αναταράξεων στις χρηματαγορές, των γεωπολιτικών εντάσεων και του κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed.

Είπε πως η Fed θα πρέπει να προσέξει να μην αυξήσει τα επιτόκια υπερβολικά γρήγορα, λέγοντας πως «οι κίνδυνοι αν έχουμε ύφεση είναι πολύ σοβαροί και χρειάζεται να κάνουν το παν για να το αποφύγουν». Πρόσθεσε πως η Fed πιθανότατα μπορεί να αφήσει τον πληθωρισμό να αυξηθεί.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διακομματικής συμφωνίας για τις υποδομές στις ΗΠΑ, ο κ. Summers είπε πως «είναι τρελό μια χώρα που μπορεί να δανείζεται για 30 χρόνια με 3% σε νόμισμα που τυπώνουμε μόνοι μας, να μην επισκευάζει τα αεροδρόμιά της, τους δρόμους και να μην έχει σύγχρονες υποδομές».

Πηγή: Euro2day