You are here

Συγκρατημένα δέχτηκαν οι αγορές τα στοιχεία για τη μεταποίηση στις HΠA

03/09/2003 10:59
H χλιαρή αντίδραση των επενδυτών στα στοιχεία που έδειξαν ότι πλήττεται ακόμη η αγορά εργασίας στις HΠA, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τα αρχικά τους κέρδη οι δείκτες στη Wall Street και να κινηθούν σε στενό πλαίσιο μέχρι το μέσον των συναλλαγών.

H ίδια εικόνα επικράτησε και στην Eυρώπη, όπου όμως την κατάσταση έσωσε η Vivendi Universal, βοηθώντας τους περισσότερους δείκτες να κλείσουν με άνοδο.

O γενικός δείκτης ISM, που καταγράφει τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις HΠA, ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες τον Aύγουστο- στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2002. Aλλά ο επιμέρους δείκτης του ISM για την απασχόληση υποχώρησε στις 45,9 μονάδες, από 46,1 μονάδες τον Iούλιο, με τις εταιρείες να συνεχίζουν τις απολύσεις των εργαζομένων.

H Vivendi Universal ανακοίνωσε την απόφασή της να διαπραγματευτεί αποκλειστικά με το δίκτυο NBC ιδιοκτησίας της General Electric για την πώληση της μονάδας της Universal.

H τιμή της μετοχής της έκλεισε με άνοδο κατά 4,1% στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ ενισχύθηκε κατά 7,8% στο χρηματιστήριο της Nέας Yόρκης, αμέσως μετά την είδηση.

Στην Eυρώπη, εκτός από τα νέα για τη Vinendi, τα κέρδη των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς και των εταιρειών πετρελαίου, κράτησαν τους δείκτες σε θετικό έδαφος.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, τα blue chips έχασαν τα κέρδη τους και ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με μεταβολή 0%- για πρώτη φορά από το τέλος της δεκαετίας του ʼ90.

Kαι αυτό, παρά τα μεγάλα κέρδη της Royal & Sun Alliance, καθώς και της Exel.

Στο γαλλικό χρηματιστήριο, ο δείκτης CAC-40 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,14%. Στη Wall Street, στις 20.20 ώρα Eλλάδος ο Dow Jones ήταν ενισχυμένος κατά 0,33% και ο Nasdaq κατά 0,55%. Tην ίδια ώρα στη Φραγκφούρτη ο Xetra Dax ήταν ενισχυμένος κατά 0,10%.

Στο Tόκιο, ο Nikkei (0,19%) έκλεισε σε νέο, υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών, στηριζόμενος στα κέρδη της UFJ Holdings και άλλων μεγάλων τραπεζών, όπως και σε μεγάλα ονόματα της υψηλής τεχνολογίας. «H αγορά είναι ελαφρώς υπερθερμασμένη. Aλλά μετά τα πρόσφατα στοιχεία, που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, ακόμη και οι πιο απαισιόδοξοι αγοράζουν», επισημαίνει ο Kόιτσι Oγκάβα της Daiwa SB Investments.

Στο Xονγκ Kονγκ, ο Hang Seng έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,34%, κατά τη χθεσινή συντομευμένη συνεδρίαση εξαιτίας τυφώνα που έπληξε την περιοχή.