You are here

Συγκρατημένες οι αγορές παρά την αισιοδοξία της Fed

26/07/2004 09:37
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε χθες στην ην περασμένη εβδομάδα η Fed προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και ο πρόεδρός της, Αλαν Γκρίνσπαν, μιλώντας στο Κογκρέσο εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την πορεία της οικονομικής ανάκαμψης όσο και για τον πληθωρισμό. Κι όμως. Την ίδια ακριβώς εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου οκταμήνου. Οι αναλυτές και οι επενδυτές στη Wall Street, παρά την τεράστια εκτίμηση που τρέφουν για τον κ. Γκρίνσπαν, δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία του.

Γκρίνσπαν Ο πρόεδρος της Fed, στην ομιλία του προς το Κογκρέσο, παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία του Ιουνίου για την πορεία της οικονομίας δεν ήταν θετικά. Υποστήριξε, όμως, ότι πρόκειται για μια σύντομη παρένθεση που θα κλείσει το αμέσως προσεχές διάστημα. Η άποψη αυτή θα αποκτήσει σημαντικά επιχειρήματα αν όντως τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες είναι ενθαρρυντικά. Οι αναλυτές, όμως, δεν περιμένουν κάτι τέτοιο: Σήμερα θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις ακινήτων τον Ιούνιο και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για υποχώρηση από τα 6,8 εκατ. σπίτια τον Μάριο, στα 6,67 εκατ. σπίτια. Ενθαρρυντικά αναμένεται, αντιθέτως, να είναι τα νέα που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη από το «μέτωπο» των παραγγελιών για διαρκή αγαθά.

Το σημαντικότερο, όμως, γεγονός της εβδομάδας θεωρείται η κοινοποίηση της πρώτης πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ το β τρίμηνο. Την Παρασκευή, σε έρευνα του Reuters, η μέση πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 3,6% από 3,9% το α τρίμηνο. Ακόμα και αν το ΑΕΠ «τρέξει» με 4%, θα πρέπει το β εξάμηνο του έτους η ανάπτυξη να υπερβεί το 5% προκειμένου να δικαιωθεί η πρόβλεψη Γκρίνσπαν για ανάπτυξη 4,5% - 4,75% συνολικά το 2004. Και οι αναλυτές δυσκολεύονται να φανταστούν τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τέτοια θετική εξέλιξη.

Με τους καταναλωτές να δείχνουν εμφανή σημάδια κόπωσης, η «σκυτάλη» της ανάπτυξης περνά στις επιχειρήσεις. Με τις περισσότερες να έχουν πλέον ξεπεράσει τα πλήγματα που άφησε πίσω της η «φούσκα» της νέας τεχνολογίας, η αύξηση επενδύσεων και αποθεμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί μια ρεαλιστική προοπτική. Όμως τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δικαιώνουν την αισιοδοξία. Οι ισολογισμοί της Μicrosoft και της Coca-Cola απογοήτευσαν την προηγούμενη εβδομάδα. Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις αντίστοιχες ανακοινώσεις της Βoeing, της Εxxon Μobil, της Τime Warner και άλλων κολοσσών, που θα γίνουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Αυτές πιθανότατα θα δώσουν τον τόνο στην αγορά. Εκτός αν καταφέρει πάλι το πετρέλαιο να... κλέψει την παράσταση.

Επιβραδύνεται η ανάπτυξη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003 υποχώρησε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με σχετικό δείκτη του Ινστιτούτου Έρευνας Οικονομικών Κύκλων (ΕCRΙ).