You are here

Συγκρατημένοι οι επενδυτές, παρά τα θετικά στοιχεία

16/04/2004 12:46
Της Ναταλίας Δάφνη

Η ανακολουθία ανάμεσα στα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ, και στην πορεία των αγορών δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Μετά από τα ισχυρά στοιχεία της 2ας Απριλίου για την αμερικανική αγορά εργασίας, κανείς δεν θα περίμενε την «καχεκτική» αντίδραση των δεικτών Dow Jones και Νasdaq. Οι δείκτες ενισχύθηκαν αρχικά, αλλά σήμερα βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι τελευταίες εξελίξεις στις αγορές έρχονται προς επίρρωσιν της προχθεσινής δημοσκόπησης της Μerrill Lynch, στην οποία οι αναλυτές σχεδόν στο σύνολό τους εμφανίζονται μεν αισιόδοξοι για την διατήρηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας - αλλά ο αριθμός εκείνων που εκφράζουν αμφιβολίες αυξάνει συνεχώς. «Εν πολλοίς, η δημοσκόπηση αποκάλυψε πως συνεχίζει να υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς τις προοπτικές για ανάπτυξη», είπε ο Ντέιβιντ Μπάουρς της Μerrill Lynch. Αν και, όπως τόνισε, δεν μπορεί κανείς να την εκλάβει ως προειδοποίηση για σημαντική υποχώρηση. «Μιλάμε για μια παύση στο μέσον του οικονομικού κύκλου», διευκρίνισε.

Τα στοιχεία >> Οι κινήσεις των αγορών απεικονίζουν το λίγο - πολύ αντιφατικό κλίμα που υπάρχει και για τις προοπτικές των μεμονωμένων οικονομιών.

Στην Κίνα, οι εκρηκτικοί ρυθμοί ανάπτυξης -9,7% σε ετήσια βάση το αʼ τρίμηνο του έτους- έχουν δημιουργήσει φόβους για υπερθέρμανση της οικονομίας, και «σπάσιμο της φούσκας».

Στην Ιαπωνία, παρά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες μέχρι πρόσφατα δεν είχαν ωφεληθεί από την αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των τιμών χονδρικής τον Μάρτιο για πρώτη φορά την 4ετία, και πρώτες ενδείξεις πως ο αποπληθωρισμός επιτέλους τερματίζεται έχοντας ταλαιπωρήσει επί πέντε ολόκληρα χρόνια την οικονομία), το Τόκιο δεν θα προχωρήσει τελικά - όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως - σε αναθεώρηση των προβλέψεών του για το ιαπωνικό ΑΕΠ φέτος στη μηνιαία έκθεσή του. Αντʼ αυτού, θα περιοριστεί να μιλήσει για «διευρυμένη ανάκαμψη των επιχειρηματικών συνθηκών».

ΗΠΑ >> Το ίδιο κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί και για την αμερικανική οικονομία, αν και όλα δείχνουν ότι συνεχίζει να οδηγεί την παγκόσμια ανάκαμψη. Τα στοιχεία για την απασχόληση, που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου, θεωρήθηκαν ως επιβεβαίωση της ανάκαμψης στις ΗΠΑ. Και στην προχθεσινή του έκθεση, ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται τώρα με ρυθμούς της τάξεως του 5%, και έχει αρχίσει πάλι να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Τα χθεσινά εβδομαδιαία στοιχεία για τις αιτήσεις ανεργίας δεν ήταν, όμως, τόσο καλά. Και ο ΟΟΣΑ προειδοποίησε για τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από τα διπλά ελλείμματα των ΗΠΑ.

Η ισχυρή ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές ενέργειας, προκαλεί ανησυχίες για τον πληθωρισμό, και προσδοκίες στις αγορές για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ταχύτερα του αρχικά αναμενόμενου. Παρά τα προχθεσινά στοιχεία που φανέρωσαν σημαντική αύξηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών, Τζον Σνόου, δήλωσε χθες πως δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό, ο οποίος «διατηρείται πάντα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40-45 ετών».Η ίδια εικόνα και στην Ευρώπη: Το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Ζαΐμ Καρουάνα, επανέλαβε χθες αυτό που πιστεύουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του.

Οτι δηλαδή η ευρωζώνη θα παρουσιάσει ήπια ανάκαμψη στο πλαίσιο της ευρύτερης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, της οποίας θα ηγηθούν οι ΗΠΑ και η Ασία (κυρίως η Κίνα). «Επιμένω πως το κεντρικό σενάριο για την ευρωζώνη είναι μια ασθενική ανάκαμψη, αλλά δεν παύει να είναι σενάριο ανάκαμψης», δήλωσε ο ίδιος. Το κλίμα αβεβαιότητας ενέτεινε η χθεσινή είδηση για επιβράδυνση (και μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο του 5μήνου) των ρυθμών αύξησης της παραγωγικότητας τον Μάρτιο στην ευρωζώνη.

Ο σχετικός δείκτης παραγωγικότητας ΝΤC υποχώρησε στις 56,6 μονάδες από 57 τον Φεβρουάριο. Από την άλλη πλευρά, όμως, η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου (στο χαμηλότερο των 4 1/2 μηνών προχθές) αναμένεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τον τομέα των εξαγωγών.

Αντιφατικές ενδείξεις

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές των μεμονωμένων οικονομιών - παρά τις γενικά αισιόδοξες εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία - δημιουργεί αντιφατικό κλίμα που είναι εμφανές ανά τον κόσμο.

Δεν υπάρχει κίνδυνος πληθωρισμού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζον Σνόου.

Ζαΐμ Καρουάνα, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ: «Επιμένω πως το κεντρικό σενάριο για την ευρωζώνη είναι μια ασθενική ανάκαμψη, αλλά δεν παύει να είναι σενάριο ανάκαμψης», δήλωσε ο ίδιος.