You are here

Συμφωνία $45,2 δισ. στις αμερικανικές τηλεπικοινωνίες

14/02/2014 08:18
Του Δημήτρη Μαλλά

Μεγάλων συμφωνιών... συνέχεια στην αμερικανική τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθώς χθες οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών τηλεόρασης και ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω καλωδιακών δικτύων, η Comcast και η Time Warner Cable, ανακοίνωσαν την εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη, μία συμφωνία η αξία της οποίας ανέρχεται στα 45,2 δισ. δολάρια.

Πάντως, η συμφωνία δεν είναι βέβαιο ότι θα εγκριθεί από τις αμερικανικές αρχές, καθώς η συγχώνευση των δύο καλωδιακών παρόχων θα δημιουργήσει ένα σχήμα, η ισχύς του οποίου απέναντι τόσο στους παρόχους περιεχομένου όσο και στις διαφημιστικές εταιρείες εκτιμάται πως θα ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Από την άλλη πλευρά, όμως, το μερίδιο αγοράς του νέου σχήματος στην αγορά της καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ θα είναι κοντά στο 30%, οπότε ενδεχομένως και να δοθεί το «πράσινο φως».

Η πρόταση της Comcast βασίζεται σε ανταλλαγή μετοχών, με το τίμημα να είναι στα 158,82 δολάρια ανά μετοχή της Time Warner Cable, οι μέτοχοι της οποίας προβλέπεται να αποκτήσουν το 23% της πρώτης. Η Comcast έχει 22 εκατ. συνδρομητές και η Time Warner Cable 11 εκατ. συνδρομητές. Όμως, η Comcast δήλωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει τις δραστηριότητες της Time Warner Cable σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν περίπου 3 εκατ. συνδρομητές.

Πρακτικά, εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, η Comcast θα έχει παρουσία σε 19 από τις 20 μεγαλύτερες αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η ανακοίνωση της φιλικής εξαγοράς προκάλεσε έκπληξη, καθώς την Time Warner Cable είχε θέσει στο στόχαστρο της η Charter, ένας μικρότερου μεγέθους πάροχος καλωδιακής τηλεόρασης. Όμως, η τελευταία προσφορά της Charter ήταν στα 132,50 δολάρια, αρκετά χαμηλότερη από το τίμημα που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Comcast.