You are here

Συμφωνία Κατάρ-Γερμανίας για προμήθεια φυσικού αερίου

29/11/2022 11:16

Το Κατάρ συμφώνησε να στέλνει στη Γερμανία δύο εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου ετησίως για τουλάχιστον 15 χρόνια, δήλωσαν αξιωματούχοι την Τρίτη, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να βρει εναλλακτικές προμήθειες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Με την πολυαναμενόμενη συμφωνία, το Κατάρ στοχεύει να συμβάλει στις προσπάθειες για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας στη Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο Saad Sherida al-Kaabi, Yπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy.

Ο εταίρος της QatarEnergy, η αμερικανική εταιρεία ConocoPhillips, θα προμηθεύει το φυσικό αέριο από τα έργα North Field East και South του Κατάρ από το 2026 στον τερματικό σταθμό LNG Brunsbuttel που αναπτύσσεται στη βόρεια Γερμανία, δήλωσε ο Kaabi.

Οι ασιατικές χώρες με επικεφαλής την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα αποτελούν την κύρια αγορά για το φυσικό αέριο του Κατάρ, το οποίο ζητείται όλο και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές χώρες από τότε που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε υπό αμφισβήτηση τις προμήθειες.

Οι διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες είχαν προηγουμένως αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς η Γερμανία και άλλες χώρες δίσταζαν να υπογράψουν το είδος των μακροπρόθεσμων συμφωνιών που γίνονται με τα ασιατικά κράτη.

Η συμφωνία με τη Γερμανία συνήφθη μια εβδομάδα αφότου η QatarEnergy ανακοίνωσε μια συμφωνία 27 ετών για τη μεταφορά τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων ετησίως στην Κίνα, λέγοντας ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον κλάδο.

ΚΥΠΕ