You are here

Συναγερμός για αδύναμη ζήτηση πετρελαίου παγκοσμίως

25/11/2022 09:29

Σήμα για πιο αδύναμη ζήτηση συνεχίζει να στέλνει η παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μια μέτρηση της κατανάλωσης αργού στην Ασία, η οποία παρακολουθείται στενά υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών καθώς τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα προκαλούν περιορισμούς τύπου lockdown στη χώρα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στον κόσμο.

Το premium των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Ομάν έναντι των swap στο Ντουμπάι έπεσε κάτω από το 1 δολάριο ανά βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Ντουμπάι την Πέμπτη. Έχει χάσει περίπου 80% αυτόν τον μήνα.

Οι αγορές πετρελαίου έχουν αποδυναμωθεί τον Νοέμβριο, με μια σειρά από μετρήσεις που παρακολουθούνται ευρέως να αναβοσβήνουν προειδοποιητικά σημάδια και να παρασύρουν τα προθεσμιακά χαμηλότερα. Μεταξύ αυτών, τα spreads τόσο για το αργό Brent όσο και για το αμερικανικό West Texas Intermediate έχουν βυθιστεί σε «contango», ένα μοτίβο τιμών που υποδηλώνει άφθονη βραχυπρόθεσμη προσφορά (σσ «contango» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγραφεί το φαινόμενο υψηλότερων τιμών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε σχέση με τις τιμές spot. Το «contango» συνήθως αποτελεί σημάδι προσωρινού πλεονάσματος στις αγορές εμπορευμάτων και ενθαρρύνει τη δημιουργία αποθεμάτων).

Καθώς τα σήματα πολλαπλασιάζονται, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν στη φθηνότερη τιμή τους από τον Ιανουάριο στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα εξασθενούν καθώς τα καθημερινά κρούσματα Covid-19 έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, ωθώντας τους αξιωματούχους να εντείνουν τα μέτρα περιορισμού και τον περιορισμό της κυκλοφορίας. Μέσα στο δύσκολο περιβάλλον, ορισμένα κινεζικά διυλιστήρια απέχουν από την αγορά φορτίων ρωσικού αργού, μειώνοντας τη ζήτηση, καθώς οι έμποροι περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με ένα σχέδιο της Ομάδας των Επτά για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο παράλληλα με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινούν στις 5 Δεκεμβρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ κατευθύνονται προς τρίτη εβδομαδιαία πτώση, εν μέσω περαιτέρω ενδείξεων από την Κίνα ότι οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού σε βασικές πόλεις πολλαπλασιάζονται καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να καταστείλουν τα κρούσματα Covid-19. Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα των 22 εκατ. κατοίκων, σημειώθηκε νέος γύρος περιορισμών.

Πηγή: Euro2day