You are here

Συνεχίζεται η ανάκαμψη του δολαρίου

16/04/2004 12:55
Η δήλωση-απάντηση στο ΔΝΤ και στον ΟΟΣΑ του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου ότι η ταχύτερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και θα μειώσει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησής του, έδωσε νέα ώθηση στο δολάριο.

Χθες το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση Μπους προειδοποιώντας την ότι η πολιτική μείωσης της φορολογίας και αύξησης των ελλειμμάτων μπορεί να καταστρέψει τόσο την αμερικανική όσο και την παγκόσμια οικονομία. Ο Σνόου προσπάθησε να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσαν τα συντονισμένα πυρά των δύο διεθνών οργανισμών – το θέμα έκανε αίσθηση ως πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Wall Street Journal».

Στο Λονδίνο το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε σήμερα στα 1,1975 δολάρια ανά ευρώ και στα 108,53 γεν. Οι ειδικοί θεωρούν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για να κλείσει το δολάριο την τρέχουσα εβδομάδα στα 109 γεν και στα 1,19 δολάρια ανά ευρώ.

Όπως σημείωσε ο Τσουτόμου Σόμα της Okasan Securities Co. στο Τόκιο, αν το δολάριο ενισχυθεί στα 109,30 θα επιταχυνθεί η ενίσχυσή του έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, αφού στο επίπεδο αυτό ενεργοποιούνται αυτομάτως εντολές θεσμικών για αγορές δολαρίων και πωλήσεις γεν. Ο Ιάπωνας αναλυτής πρόσθεσε ότι οι εντολές για αγορά δολαρίων και πώληση ευρώ ενεργοποιούνται στο επίπεδο των 1,1930 δολαρίων ανά ευρώ.

Η βρετανική στερλίνα υποχώρησε στα 1,7895 δολάρια από τα 1,7924 δολάρια που είχε «κλείσει» χθες στην αγορά συναλλάγματος της Νέας Υόρκης. Το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε πάντως έναντι του δολαρίου από τα 1,2953 στα 1,2941 φράγκα ανά δολάριο.

Η εβδομάδα αυτή είναι η δεύτερη κατά την οποία ανακάμπτει το αμερικανικό νόμισμα. Βασική αιτία της ανάκαμψης είναι η ανέλπιστα μεγάλη αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και η αναπάντεχα μεγάλη αύξηση των τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα αυτή.

Πρόκειται για εξελίξεις που εκτιμάται ότι θα επισπεύσουν την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, πιθανότατα το επόμενο τρίμηνο – κατά πολλούς στις αρχές του καλοκαιριού.

«Οι καλές οικονομικές ειδήσεις από τις ΗΠΑ δεν θα αφήσουν αδιάφορη τη Fed», δήλωσε ο Κενιχίρο Ικεζάουα της Daiwa SB Investments Ltd. στο Τόκιο, που «βλέπει» το δολάριο να ξεπερνά τα 112 γεν σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Σημειωτέον ότι χθες η UBS AG και η J.P. Morgan Chase & Co αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η UBS προβλέπει ότι σε ένα μήνα το ευρώ θα έχει πέσει στα 1,18 δολάρια (προηγούμενη πρόβλεψη της τράπεζας ήταν ότι θα είχε ενισχυθεί στα 1,25 δολάρια). Η J.P. Morgan προβλέπει ότι στα τέλη Ιουνίου το ευρώ θα βρίσκεται στα 1,25 δολάρια (προηγούμενη πρόβλεψή της ήταν ότι θα άγγιζε τα 1,27 δολάρια).

Από τις αρχές Απριλίου η Credit Suisse First Boston, η Barclays Capital Inc. και η ABN Amro Holding NV αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του αμερικανικού νομίσματος προς όφελος, βεβαίως, του δολαρίου.