You are here

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του COVID-19 παγκόσμια

01/12/2021 07:24

Συνεχίζεται η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού παγκόσμια καθώς και ο αριθμός των θανάτων που σε μερικές χώρες όπως Βρετανία και Τουρκία σημειώνει ρεκόρ. Επιβεβαιώθηκαν και άλλα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον στη Βρετανία.

Βρετανία

Οι υγειονομικές αρχές της Βρετανίας ανακοίνωσαν χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 39.716 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 159 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Η πανδημία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 144.969 ανθρώπους επί συνόλου 10.228.772 μολύνσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο απολογισμός των θυμάτων περιλαμβάνει μόνο όσους απεβίωσαν σε χρονικό διάστημα 28 ημερών αφότου διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον ιό.

Επιβεβαιώθηκαν άλλα οκτώ κρούσματα της παραλλαγής B.1.1.529 -ή Ομικρον-, με το σύνολό τους να φθάνει τα 22. Το 88% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει λάβει πρώτη δόση εμβολίου για την COVID-19 και πάνω από το 80% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Συνεχίζεται η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, που ξεπέρασε το 31% του πληθυσμού-στόχου.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 67.186 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 5.903.999, δείχνουν οι αριθμοί που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας. Οι θάνατοι 446 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα στους 101.790 νεκρούς μέχρι σήμερα, κατά την ίδια πηγή.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία εγκαινίασε το μεγαλύτερο κέντρο εμβολιασμού για την Covid-19, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά από αύριο, σε μια περίοδο που η αύξηση των μολύνσεων ανάγκασε τις αρχές να επιβάλουν ξανά ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Μολονότι το 87% του πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί - ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως - τα κρούσματα αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα, αν και όχι στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε άλλες χώρες, όπως στην Αυστρία ή το Βέλγιο.

Το νέο εμβολιαστικό κέντρο, σε ένα περίπτερο στο Πάρκο των Εθνών, εγκαινιάστηκε από το δήμαρχο της Λισαβόνας Κάρλος Μοέντας. Στον χώρο αυτόν, δίπλα στον ποταμό Τάγο, είναι δυνατόν να εμβολιάζονται καθημερινά 6.000 άνθρωποι και ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στους 9.000, εφόσον χρειαστεί.

Οι υπηρεσίες υγείας χορηγούν την αναμνηστική δόση του εμβολίου σε άτομα άνω των 65 ετών και σε ευπαθείς ομάδες. Ελπίζουν ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχει κάνει αυτήν την αναμνηστική δόση το ένα τέταρτο του πληθυσμού. Για να αναχαιτιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση επέβαλε και πάλι την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, συνέστησε τη τηλεργασία, εφόσον αυτό είναι εφικτό και απαιτεί από όλους τους επιβάτες αεροσκαφών, ακόμη και από τους εμβολιασμένους, να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ PCR κατά την άφιξή τους. Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο Τετάρτη.

Τουρκία

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 25.216 κρούσματα του SARS-CoV-2 έπειτα από 359.420 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 8.795.588.

Οι θάνατοι ακόμη 207 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 76.842 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην τουρκική επικράτεια. Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου 2021, έχουν εμβολιαστεί πλήρως 50,45 εκατομμύρια άνθρωποι - επί συνόλου πληθυσμού 83 εκατ.-, ενώ πάνω από 56,26 εκατ. έχουν λάβει πρώτη δόση, πάντα κατά τα επίσημα δεδομένα.

Ιράν

Το ιρανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 119 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.253 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει από την εκδήλωσή της στην ιρανική επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 τους 129.830 νεκρούς επί συνόλου 6.117.445 μολύνσεων. Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ιρανικών νοσοκομείων νοσηλεύονται 3.334 ασθενείς με την COVID-19.

Μέχρι χθες είχαν λάβει πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 κάπου 57,67 εκατομμύρια πολίτες, εξ αυτών 47,14 εκατ. δεύτερη και αναμνηστική 1,06 εκατ., κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα ανακοινώθηκε σήμερα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, την ώρα που οι αρχές πασχίζουν να ανακόψουν την απότομη αύξηση των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα της νόσου που προκαλεί και, ταυτόχρονα, να αποτρέψουν την εξάπλωση στη χώρα της νέας παραλλαγής Όμικρον.

Ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 5.123 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, αριθμός άνευ προηγουμένου από την εκδήλωση της πανδημίας στη νοτιοκορεατική επικράτεια τον Ιανουάριο του 2020, ενώ υπέκυψαν άλλοι 34 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα της Ασίας έχει φθάσει μέχρι σήμερα τους 3.658 νεκρούς επί συνόλου 452.350 μολύνσεων.

Ο δείκτης θνητότητας παραμένει στο 0,81%. Ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε θεαματικά σε σχέση με την προηγουμένη (3.032) συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ (4.115), που ανακοινώθηκε την 24η Νοεμβρίου. Ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι ασθενείς με την COVID-19 που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία αυξήθηκαν στους 723 (+62 σε 24 ώρες), επίπεδο ρεκόρ, ενώ το σύστημα υγείας είναι σε θέση να αντεπεξέρχεται σε περίπου 500.

Το 84% των ανθρώπων σε σοβαρή κατάσταση το τρέχον διάστημα είναι άνω των 60 ετών. Η Νότια Κορέα δυσκολεύεται να κάμψει την άνοδο των κρουσμάτων που οδηγούν σε περιπτώσεις βαριάς νόσησης και απαιτούν εισαγωγές στα νοσοκομεία αφού τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωσαν, μετά την απόφαση της κυβέρνησης η χώρα να "ζήσει με τον ιό", με την επίκληση του υψηλού επιπέδου ανοσοποίησης.

Ινδία

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.954 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν ακόμη 267 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Με 469.267 θανάτους επί συνόλου 34.596.776 μολύνσεων αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην επικράτειά της, η υποήπειρος των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, μετά τις ΗΠΑ, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Αργεντινή

Στην Αργεντινή, επιβατικό πλοίο που μεταφέρει σχεδόν 300 ανθρώπους δεν επετράπη να ελλιμενιστεί στο Πουέρτο Μαδρίν, στη νότια Αργεντινή, κι οι επιβαίνοντες σε αυτό τέθηκαν σε απομόνωση χθες Τρίτη, μετά τον εντοπισμό κρούσματος του SARS-CoV-2, με φόντο τις ανησυχίες για τη νέα παραλλαγή όμικρον.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ανέφερε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα πως "έδωσε εντολή να τεθούν σε απομόνωση όλοι οι επιβάτες του πλοίου Hamburg", μετά τον εντοπισμό του κρούσματος. Το πλοίο, που πλέει υπό σημαία Μπαχαμών, βρίσκεται στη θάλασσα, στα ανοικτά του κόλπου Σαμπορομπόν, περίπου 280 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Μπουένος Άιρες. Έκανε ενδιάμεση στάση στην πρωτεύουσα της Αργεντινής την Παρασκευή.

Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο προς τη νότια ακτή της Αργεντινής, αλλά η αρχή του λιμανιού στο Πουέρτο Μαδρίν, 1.300 χιλιόμετρα από το Μπουένος Άιρες, ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως δεν του επιτρέπει να δέσει.

Ο επόμενος σταθμός του είναι η Ουσουάια, στα 3.000 χιλιόμετρα. Αναφερόμενο στην ανησυχία που εγείρει ο εντοπισμός της παραλλαγής Όμικρον, αν και μέχρι σήμερα η Αργεντινή δεν έχει επιβεβαιώσει κανένα κρούσμα της, το υπουργείο σημείωσε πως το Πράσινο Ακρωτήρι, όπου είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί το Hamburg, "βρίσκεται πάνω από 600 χιλιόμετρα από την αφρικανική ήπειρο", καθώς και ότι "η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα αυτή είναι ευνοϊκή", με "εβδομαδιαίο μέσο όρο πέντε κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού ημερησίως". Μολαταύτα, "λαμβανομένου υπόψη του κινδύνου που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον" και "προληπτικά, αποφασίστηκαν τα μέτρα που ελήφθησαν", πρόσθεσε.

Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν ακόμη 296 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 3.307 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 294.246 θανάτους αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά του, το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού παγκοσμίως σε απόλυτα μεγέθη.

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν φθάσει τα 3.887.873, πάντα σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που όμως στελέχη του παραδέχονται πως είναι υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 305 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 9.710 κρούσματα του SARS-CoV-2. Με 614.681 νεκρούς αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στην επικράτειά του, το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής με 212 εκατομμύρια κατοίκους καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν πλέον φθάσει συνολικά τα 22.094.459, η Βραζιλία παραμένει τρίτη παγκοσμίως στην κατάταξη βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον ιό, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Νωρίτερα, οι αρχές της πολιτείας Σαν Πάουλου ανακοίνωσαν ότι επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού, τα πρώτα στη Λατινική Αμερική. Πρόκειται για ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική.

Μαλαισία

Το υπουργείο Υγείας της Μαλαισίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις 24 ώρες ως τα μεσάνυχτα χθες Τρίτη υπέκυψαν 55 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 4.879 κρούσματα του SARS-CoV-2. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ασιατική χώρα των 33 εκατ. κατοίκων έφθασε τους 30.425 νεκρούς επί συνόλου 2.632.782 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 65.153.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείων της Μαλαισίας νοσηλεύονται 509 ασθενείς με την COVID-19, 252 διασωληνωμένοι. Ως χθες είχε εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19 το 77,8% του πληθυσμού, ενώ το 79,2% είχε λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, πάντα κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας.

ΗΠΑ

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν οι ειδικοί αν η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2 προκαλεί σοβαρότερη ασθένεια, όμως οι πρώτες πληροφορίες από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι τα συμπτώματα δεν είναι ασυνήθιστα, δήλωσε χθες βράδυ ο Αντονι Φάουτσι.

Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος ανέφερε ότι μέχρι χθες το πρωί είχαν καταγραφεί 226 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής σε 20 χώρες, όχι όμως και στις ΗΠΑ. "Είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε αν αυτή η συγκεκριμένη παραλλαγή θα προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση. Μολονότι κάποιες προκαταρκτικές πληροφορίες από τη Νότια Αφρική δεν αναφέρονται σε ασυνήθιστα συμπτώματα (...) δεν ξέρουμε και είναι πολύ νωρίς για να το πούμε", είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του πιέζουν τους Αμερικανούς να επωφεληθούν από τα εμβόλια, όμως η διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού δυσκολεύει αυτήν την προσπάθεια. Περίπου το 69% των Αμερικανών άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. "Ελπίζουμε (...) ότι θα υπάρχει κάποιου βαθμού προστασία" από τα εμβόλια απέναντι στη νέα παραλλαγή, πρόσθεσε ο Φάουτσι, τονίζοντας: "Αν είστε ανεμβολίαστοι, εμβολιαστείτε. Αν είστε εμβολιασμένοι, κάντε την αναμνηστική δόση".

ΚΥΠΕ