You are here

Συνεχίζεται η καταγραφή θετικών κρουσμάτων ανά το παγκόσμιο

22/04/2021 09:20

Συνεχίζεται η καταγραφή θετικών κρουσμάτων και θανάτων από Covid 19 ανά το παγκόσμιο, την ίδια ώρα που εντατικοποιείται ο εμβολιασμός.

Στην Βραζιλία ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 381.475 νεκρούς επί συνόλου 14,1 εκατομμυρίων μολύνσεων, ενώ στην Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε χθες τα 2.769.552 και ο απολογισμός των θυμάτων τους 60.083 νεκρούς.

Βραζιλία

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 79.719 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ το ίδιο διάστημα υπέκυψαν ακόμη 3.472 ασθενείς με την COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 381.475 νεκρούς επί συνόλου 14,1 εκατομμυρίων μολύνσεων.

Σε απόλυτα μεγέθη, πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ (πάνω από 568.000 θάνατοι).

Ωστόσο κατά κεφαλήν, με 176 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 ανά 100.000 κατοίκους, η Βραζιλία ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες το Περού (174/100.000), τις ΗΠΑ (172) και το Μεξικό (165).

Αργεντινή

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 ξεπέρασε τους 60.000 στην Αργεντινή, όπου ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό σε ημερήσια βάση παραμένει ανησυχητικά υψηλός, με σχεδόν 26.000 να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά το προηγούμενο 24ωρο, ανακοίνωσε το υπουργείου Υγείας.

"Η Αργεντινή οδεύει να ζήσει τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας από την 3η Μαρτίου της περασμένης χρονιάς. Βρισκόμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή", προειδοποίησε η υπουργός Υγείας, η Κάρλα Βιτσότι.

Στην Αργεντινή των 45 εκατομμυρίων κατοίκων ο αριθμός των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 έφθασε χθες τα 2.769.552 και ο απολογισμός των θυμάτων τους 60.083 νεκρούς.

Η κυρία Βιτσότι απηύθυνε έκκληση η υγεία να αντιμετωπιστεί ως υψηλότερη προτεραιότητα από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, την ώρα που ο δήμος του Μπουένος Άιρες, στον οποίο κυβερνά η αντιπολίτευση, αρνείται κατηγορηματικά να εφαρμόσει το κυβερνητικό διάταγμα που προβλέπει το κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες προκειμένου να περιοριστεί η κυκλοφορία του ιού στην πρωτεύουσα και την περιφέρειά της, όπου ζουν πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι και όπου καταγράφονται οι περισσότερες μολύνσεις.

Ο δήμαρχος του Μπουένος Άιρες, ο Οράσιο Ροδρίγκες Λαρέτα (δεξιά), διέταξε να λειτουργούν κανονικά τα σχολεία, επικαλούμενος δικαστική απόφαση, αψηφώντας προεδρικό διάταγμα που προέβλεπε την αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες έκρινε ότι το διάταγμα πλήττει "άμεσα" την "αυτονομία της πόλης".

Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν σύλλογοι γονέων μαθητών, με την υποστήριξη του κ. Ροδρίγκες Λαρέτα.

Κούβα

Ξεπεράστηκε για ακόμη μια φορά το όριο των χιλίων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού μέσα σε μία ημέρα στην Κούβα, όπου το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε χθες Τετάρτη πως το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.006 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 9 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη νήσο της Καραϊβικής έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 547 νεκρούς επί συνόλου 96.760 μολύνσεων. Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ τόνισε μέσω Twitter ότι εξαπλώνεται στη χώρα το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, κάτι που κάνει αναγκαία την αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

"Η έλευση στη χώρα νέων στελεχών του ιού μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε τα πρωτόκολλα", τόνισε ο αρχηγός του κράτους. Κουβανοί επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως "εξαπλώνεται η παραλλαγή του ιού η οποία αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και η οποία μπορεί να είναι πιο μολυσματική και θανατηφόρα".

Από τον Ιανουάριο, η Κούβα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλουν οι αρχές.

Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών τους. Άλλα τρία βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης. Η Αβάνα, που έχει επικριθεί διότι δεν έχει αρχίσει ακόμη εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού, σκοπεύει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.

Ινδία

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό που έχει καταγραφεί σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου από την έναρξη της πανδημίας μέχρι εδώ μέσα σε μόλις μία ημέρα, που ξεπέρασε τις 300.000.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων. Τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο ανήλθαν σε 314.835, με το σύνολό τους να φθάνει έτσι τα 15,93 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα. Το προηγούμενο ρεκόρ είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και είχε ανέλθει σε 297.430 μολύνσεις.

Το ίδιο διάστημα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας κατέγραψε τους θανάτους άλλων 2.104 ασθενών με την COVID-19, που αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας ως εδώ στους 184.657 νεκρούς στην Ινδία.

Το νέο κύμα της πανδημίας κατακλύζει το σύστημα υγείας της γιγαντιαίας χώρας των 1,3 δισεκ. κατοίκων - το οποίο ήδη βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Τα αποθέματα οξυγόνου για τους ασθενείς πλέον εξαντλούνται σε πολλά νοσοκομεία.

Ισημερινός

Οι αρχές του Ισημερινού ανήγγειλαν χθες Τετάρτη την προσεχή απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και άλλα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών, καθώς οι ασθενείς με την COVID-19 κατακλύζουν τα νοσοκομεία της χώρας των Άνδεων που πέρυσι βίωσε ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της πανδημίας.

Στις 16 από τις 24 επαρχίες της χώρας μόνο τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που παράγουν ή πωλούν τρόφιμα και άλλοι εργαζόμενοι που θεωρείται απόλυτα απαραίτητο να πηγαίνουν στη δουλειά τους τα Σαββατοκύριακα και τα βράδια, ορίζει διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Λενίν Μορένο.

Τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή αύριο Παρασκευή και θα ισχύουν για 28 ημέρες. Οι περιορισμοί αυτοί ανακοινώθηκαν ενώ στα νοσοκομεία υπάρχουν πλέον λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι και στήνονται σκηνές σε εξωτερικούς χώρους καθώς οι γιατροί προετοιμάζονται για έξαρση των μολύνσεων, όπως και σε μεγάλο μέρος της υπόλοιπης περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής, όπου οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό.

Το τρέχον διάστημα ο Ισημερινός, που έχει καταγράψει μέχρι εδώ 17.804 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 362.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 (48/1.689 σε 24 ώρες), εμβολιάζει ηλικιωμένους, αστυνομικούς, στρατιωτικούς και εκπαιδευτικούς. Ο απερχόμενος πρόεδρος Μορένο υπόσχεται πως η εκστρατεία ανοσοποίησης θα επιταχυνθεί.

Τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με το διάταγμα του αρχηγού του κράτους, τα εστιατόρια, τα εμπορικά κέντρα και οι κινηματογραφικές αίθουσες θα επιτρέπεται να λειτουργούν, στο 30% της χωρητικότητάς τους το μέγιστο.

Στην οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, τη Γουαγιακίλ, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 το σύστημα υγείας κατέρρευσε, οι αρχές άφηναν πτώματα κατοίκων στους δρόμους και τα νεκροταφεία αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν.

Ως τις αρχές της εβδομάδας είχαν χορηγηθεί στον Ισημερινό 577.711 δόσεις εμβολίων, με τις 175.840 να είναι οι δεύτερες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Νότια Κορέα

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 735 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 2 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 1.808 νεκρούς επί συνόλου 116.661 μολύνσεων. Ο δείκτης θνητότητας υποχώρησε στο 1,55%.

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν ελαφρά σε σχέση με την προηγουμένη (+4), ξεπερνώντας για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα το επίπεδο των 700. Αφότου άρχισε η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης στη Νότια Κορέα, την 26η Φεβρουαρίου, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους 1.803.767 άνθρωποι μέχρι εδώ. Ωστόσο μόλις 60.622 εξ αυτών έχουν λάβει και τη δεύτερη.

Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 29.518 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.217.710, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.

Παράλληλα, υπέκυψαν άλλοι 259 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 80.893 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.

Ιράκ

Τα κρούσματα του SARS-CoV-2 ξεπέρασαν χθες Τετάρτη το εκατομμύριο στο Ιράκ, αριθμό που δεν έχει όμοιό του στον αραβικό κόσμο και καταγράφεται σε μια χώρα οι 40 εκατ. κάτοικοι της οποίας είναι αντιμέτωποι με φοβερές ελλείψεις φαρμάκων, γιατρών και νοσοκομείων εδώ και δεκαετίες. Με 8.696 νέους αρρώστους - ρεκόρ - και 38 θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην ιρακινή επικράτεια τον Φεβρουάριο του 2020 έχει πλέον φθάσει τους 1.001.854, εκ των οποίων 15.098 υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας λέει πως διενεργεί σε ημερήσια βάση περίπου 40.000 τεστ, αριθμό πολύ χαμηλό σε μια χώρα όπου σε πολλές πόλεις ο πληθυσμός ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια, οι συνοικίες είναι πυκνοκατοικημένες και οι συναθροίσεις μόνιμες. Ενώ αντιμετωπίζει τρομακτικές ελλείψεις υλικού στα νοσοκομεία για την υποδοχή ασθενών - αρκετοί από αυτούς γενικά προτιμούν να αγοράζουν και να εγκαθιστούν φιάλες οξυγόνου στα σπίτια τους, παρά να πάνε στα νοσοκομείου του αποσαθρωμένου ιρακινού συστήματος υγείας - το Ιράκ άρχισε μολαταύτα εκστρατεία ανοσοποίησης.

Έχει παραλάβει μέχρι εδώ σχεδόν 650.000 δόσεις διαφόρων εμβολίων, σχεδόν στο σύνολό τους μέσω του μηχανισμού COVAX, του οποίου ηγείται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει στόχο να εγγυηθεί δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια.

Ως χθες Τετάρτη 274.343 Ιρακινοί είχαν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που προσπαθεί να πείσει να ανοσοποιηθεί έναν πολύ επιφυλακτικό έναντι των εμβολίων πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου εξάλλου αρνείται να φορά μάσκα.

ΚΥΠΕ