You are here

Συρία: 72 άμαχοι, 224 μαχητές των κουρδικών SDF και 183 αντάρτες σύμμαχοι των Τούρκων νεκροί

17/10/2019 22:05

Ύστερα από οκτώ μέρες μαχών, η τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία έχει οδηγήσει στο θάνατο 224 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και 183 αντάρτες που φέρουν τη στήριξη της Τουρκίας, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
 
Από τις μάχες έχουν χάσει τη ζωή τους επίσης 72 άμαχοι, πρόσθεσε το  Παρατηρητήριο.
 
Από την πλευρά του τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως σε 702 ανέρχεται ο αριθμός των "τρομοκρατών" των κουρδικών οργανώσεων PKK, PYD και YPG που "εξουδετερώθηκαν" μετά την έναρξη της στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.
 
Με τον όρο "εξουδετέρωση" οι τουρκικές αρχές υπονοούν ότι οι εν λόγω "τρομοκράτες" είτε παραδόθηκαν, είτε σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν.  
 
Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τον όρο "τρομοκράτες" όταν αναφέρεται στα μέλη της εκτός νόμου αυτονομιστικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στην Συροκουρδική πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί ως παρακλάδι του PKK στη Συρία.
 
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συζήτησαν για την κατάσταση  στη βορειοανατολική Συρία και δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εργαστούν για να διευκολύνουν τις σχετικές συνομιλίες, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 
 
Λαβρόφ και Ζαρίφ δήλωσαν ότι είναι αναγκαίο να επιτευχθεί μια σταθεροποίηση διαρκής στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ευφράτη μέσα από τον διάλογο μεταξύ της Δαμασκού και της Άγκυρας όπως και μεταξύ των συριακών αρχών και των εκπροσώπων των Κούρδων της Συρίας. 
 
Οι δύο Υπουργοί τόνισαν ότι η Ρωσία και η Ισλαμική Δημοκρατία είναι έτοιμες να διευκολύνουν τέτοιου είδους επαφές.  
 
Εξάλλου, το Κρεμλίνο, μέσω του εκπρόσωπου του Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε ότι η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Ντοναλντ Τραμπ προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι  ασυνήθιστη στην αλληλογραφία ηγετών χωρών.  
 
"Δεν συναντάς συχνά μια τέτοια γλώσσα στην αλληλογραφία μεταξύ ηγετών κρατών", δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για το ύφος της επιστολής την οποία έστειλε ο Πρόεδρος Τράμπ , προσθέτοντας ότι είναι "μια αρκετά ασυνήθιστη επιστολή".   
 
Σε επιστολή του προς τον Ερντογάν με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου -ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία -- ο Τραμπ καλούσε τον Τούρκο πρόεδρο: "Μην παριστάνεις τον σκληρό!", "μη γίνεσαι ανόητος!". 
 
Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί γερουσιαστές ανακοίνωσαν νομοσχέδιο που προβλέπει ευρείες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για την επίθεσή της στη Συρία. Η ανακοίνωση έγινε πριν την κατάληξη των επαφών Πενς-Πομπέο στην Αγκυρα.
 
Το νομοσχέδιο της Γερουσίας, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, στοχεύει Τούρκους αξιωματούχους και προβλέπει κυρώσεις για την αγορά από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων S-400. 
 
Ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκρέιαμ, γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, προέβλεψε ότι το νομοσχέδιο θα λάβει ισχυρή στήριξη από τα δύο κόμματα.  

ΚΥΠΕ