You are here

Το σύστημα ιατρικής περίθαλψης στη Ρωσία λόγω της πανδημίας δέχεται μεγάλες επιβαρύνσεις

24/11/2020 19:03

Το σύστημα ιατρικής περίθαλψης στην Ρωσία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δέχεται μεγάλες επιβαρύνσεις, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, λέει το Κρεμλίνο.

Επιπρόσθετα, στη Σερβία είναι δραματική η κατάσταση, με σχεδόν 7.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια μέρα, στη Σουηδία οι αρχές κατέγραψαν 17.265 νέα κρούσματα Covid-19 από την Παρασκευή, ενώ σοβαρές ελλείψεις στη φροντίδα ασθενών με Covid-19 στα γηροκομεία εντοπίζει η εποπτική αρχή για θέματα υγείας IVO, στην Τσεχία ο πρωθυπουργός θέλει δωρεάν διαγνωστικά τεστ COVID-19 για όλους πριν από τα Χριστούγεννα.
 
Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19 πρόκειται να ξεκινήσει στη χώρα τον Ιανουάριο του 2021 και για τα 16,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων διατίθενται 200 εκατομμύρια ευρώ.
 
Στην Φινλανδία θα κλείσουν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι βιβλιοθήκες και τα κολυμβητήρια και θα απαγορευτούν οι δημόσιες εκδηλώσεις στο Ελσίνκι.
 
Στην Πολωνία εντοπίστηκαν οκτώ περιστατικά COVID-19 σε εκτρεφόμενο βιζόν.
 
Επίσης, το Ισραήλ έθεσε τη Σαουδική Αραβία στον κατάλογο των "πράσινων" χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέρχονται στην επικράτειά του χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα.
 
Ρωσία
 

Το σύστημα ιατρικής περίθαλψης στην Ρωσία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δέχεται μεγάλες επιβαρύνσεις, αλλά γενικά η κατάσταση με την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι ελεγχόμενη, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
     
"Η επιδημιολογική κατάσταση γίνεται όλο και πιο περίπλοκη", επεσήμανε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι "το σύστημα ιατρικής περίθαλψης λειτουργεί αναμφίβολα με μεγάλες επιβαρύνσεις, όμως παρ` όλα αυτά, με εξαίρεση κάποιες προβληματικές περιοχές, όπως ανέφερε και η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα, η κατάσταση παραμένει ελεγχόμενη".    
 
Νωρίτερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα δήλωσε ότι η κατάσταση με τον κορωνοϊό γίνεται πιο περίπλοκη με την έλευση του φθινοπώρου και του χειμώνα, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η Γκόλικοβα πρόσθεσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ξεκινήσει μαζικούς εμβολιασμούς κατά της Covid-19 το 2021. Οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν εθελοντικά.
 
Σερβία
 

Το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 6.842 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ κατέληξαν 37 ασθενείς. Πρόκειται για νέο αρνητικό ρεκόρ σε ημερήσια κρούσματα και θανάτους. 
 
Από σήμερα και για διάστημα δέκα ημερών ισχύουν νέα μέτρα για την αποτροπή της διάδοσης της νόσου Covid-19.
 
Στη Σερβία το σύστημα υγείας έφτασε στα όρια της εξάντλησης. Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι όλα γεμάτα ενώ συνεχώς κλινικές διαφόρων ειδικοτήτων μπαίνουν στην μάχη κατά του κορωνοϊού. Στα δύο κλειστά στάδια στο Βελιγράδι και την πόλη Νις επίσης δε υπάρχουν ελεύθερες κλίνες, ενώ στο σύστημα των Covid νοσοκομείων έχουν ενταχθεί πλέον και οι εγκαταστάσεις όλων των ιαματικών λουτρών που υπάρχουν στην χώρα. 
 
Μεγάλη είναι η διασπορά της νόσου στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. "Σε λίγο δεν θα έχουμε ποιος να μας θεραπεύσει" δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιολόγος  Μίομιρ Πέλεμις, μέλος της Επιτροπής δημόσιας υγείας μιλώντας, σε συνέντευξη Τύπου, για την κατάσταση στο σύστημα υγείας. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι εκπαιδευτικοί. Το συνδικάτο Εκπαιδευτικών (SPRS) αναφέρει ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νόσησαν ή προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό αυξάνεται δραματικά και αν δεν κλείσουν τα σχολεία άμεσα, αργότερα θα καταστεί αδύνατη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Σουηδία
 
Η Σουηδία, της οποίας η ανορθόδοξη στρατηγική απέναντι στην πανδημία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής, κατέγραψε 17.265 νέα κρούσματα κορωνοϊού από την Παρασκευή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η υπηρεσία Υγείας.
 
Η αύξηση αυτή συγκρίνεται με τα 15.084 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης εβδομάδας.
 
Η Σουηδία κατέγραψε επίσης 94 νέους θανάτους.
 
Τσεχία
 
Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις δήλωσε σήμερα πως σκοπεύει να προσφέρει δωρεάν τεστ αντιγόνων για την COVID-19 μέχρι τα Χριστούγεννα για όσους πολίτες το επιθυμούν.
 
Η Δημοκρατία της Τσεχίας είναι μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αλλά οι μολύνσεις από την COVID-19 μειώνονται έπειτα από εβδομάδες μέτρων λοκντάουν και η κυβέρνηση μείωσε χθες, Δευτέρα, το επίπεδο κινδύνου.
 
Η χώρα έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί τη διενέργεια στοχευμένων τεστ αντιγόνων --τα οποία είναι πιο γρήγορα και από πρακτικής άποψης ευκολότερα από τα συμβατικά τεστ PCR αλλά όχι τόσο ακριβή-- σε οίκους ευγηρίας.
 
Η χώρα των 10,7 εκατ. κατοίκων διενήργησε 2,9 εκατομμύρια συμβατικά εργαστηριακά τεστ από την έναρξη της πανδημίας την άνοιξη και επιβεβαίωσε 496.638 μολύνσεις.
 
Χθες κατέγραψε 4.377 νέα περιστατικά, το ένα τρίτο των ημερήσιων περιστατικών που κατέγραφε στις κορυφώσεις του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε τον Νοέμβριο φθάνοντας τους 7.360 μετά την κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων.

Αυστρία
 
Τον Ιανουάριο του 2021 πρόκειται να αρχίσει στην Αυστρία η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, και την υψηλότερη προτεραιότητα έχουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου με υποκείμενα νοσήματα, οι ηλικιωμένοι  άνω των 65 ετών, το ιατρικό, το νοσηλευτικό και γενικά το υγειονομικό προσωπικό, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ. 
 
Ο γενικός πληθυσμός θα εμβολιαστεί από το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, στην πρώτη θέση βρίσκεται η ασφάλεια και όχι ο παράγοντας χρόνου, ενώ διαθέσιμα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά 16,5 εκατομμυρίων δόσεων από διάφορους κατασκευαστές, και στόχος είναι η επίτευξη ποσοστού κάλυψης εμβολιασμού σαφώς άνω του 50%. 
        
"Βλέπουμε ελαφρές μειώσεις", επισήμανε ο ίδιος παρουσιάζοντας τα τελευταία στοιχεία εξέλιξης της επιδημίας, σύμφωνα με τα οποία σε 28.070 διενεργηθέντα  τεστ PCR το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 4.377 νέες λοιμώξεις, αριθμός που  είναι "σαφώς ή σαφέστατα" κάτω από τις αριθμούς τις προηγούμενες Τρίτες του Νοεμβρίου, και αποτελεί  αποτέλεσμα του "μερικού lockdown" (σ.σ. που ίσχυσε μεταξύ 3ης και 17ης Νοεμβρίου, όταν ξεκίνησε το δεύτερο "σκληρό lockdown" που διαρκεί  μέχρι την 6η Δεκεμβρίου). 
 
Άσχημα είναι τα νέα από τα νοσοκομεία, καθώς μέσα στις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 118  θάνατοι από Covid-19, ενώ, για πρώτη φορά υπήρχαν περισσότεροι από 700 ασθενείς με κορωνοϊό  στις  Μονάδες Εντατικής Θεραπείας -- συγκεκριμένα 704, κατά 19 περισσότεροι από την προηγούμενη ημέρα.
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρούντολφ `Ανσομπερ, επιβραδύνεται η κάλυψη Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και ο ρυθμός ανάπτυξης είναι τώρα στο 7%, έχοντας φτάσει κάποια στιγμή στο παρελθόν στο 30 ή 33%. 
 
Φινλανδία
 
Η φινλανδική πρωτεύουσα, η οποία δεν έχει θιγεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι στιγμής από την πανδημία της COVID-19, θα θέσει σε ισχύ νέους πιο αυστηρούς περιορισμούς λόγω μιας έξαρσης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος του Ελσίνκι.
 
Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι βιβλιοθήκες και τα κολυμβητήρια θα κλείσουν και οι δημόσιες εκδηλώσεις θα απαγορευτούν τελείως στο Ελσίνκι λόγω της "ανησυχητικής" κατάστασης με την COVID-19, δήλωσε ο δήμαρχός του Γιαν Βαπάβουορι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
 
"Προτείνουμε τη χρήση του συνόλου των μέτρων που έχει στη διάθεσή του ο δήμος", εξήγησε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι οι υπηρεσίες υγείας και παρακολούθησης των κρουσμάτων διατρέχουν κίνδυνο κορεσμού.
 
Η ημερομηνία κατά την οποία θα ισχύσουν οι περιορισμοί και άλλες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας, πρόσθεσε.
 
Μια σειρά από λοιμώξεις σε οίκους ευγηρίας και σε εστίες αστέγων τις τελευταίες μέρες στο Ελσίνκι έδειξαν ότι υπάρχει ανάγκη για πιο αυστηρά μέτρα, διευκρίνισε ο Βαπάβουορι, εκφράζοντας τη λύπη του που "υπερβολικά πολλοί άνθρωποι" αγνόησαν τις υγειονομικές συστάσεις.
 
Ο Γιούχα Τουόμινεν, επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της περιοχής της πρωτεύουσας, επισήμανε "μια αρκετά ισχυρή αύξηση των λοιμώξεων" από COVID-19, με 1.533 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται την εβδομάδα που πέρασε, έναντι 992 την προηγούμενη.
 
Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη Φινλανδία συνεχίζει να είναι μακράν ο χαμηλότερος στην ΕΕ, με 69 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους να καταγράφονται το δεκαπενθήμερο που πέρασε. Στις αρχές του Νοεμβρίου τα νέα κρούσματα ανέρχονταν γύρω στα 40 ανά 100.000 κατοίκους.
 
Πολωνία

 
Πολωνοί επιστήμονες έχουν εντοπίσει οκτώ περιστατικά COVID-19 σε βιζόν σε ένα εκτροφείο στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ.
 
Η Πολωνία, μεγάλος παραγωγός γούνας βιζόν, άρχισε τους ελέγχους για κορωνοϊό μεταξύ των εκτρεφόμενων βιζόν και των εργαζομένων αυτόν τον μήνα έπειτα από τον εντοπισμό μιας μετάλλαξης του ιού σε εκτροφεία βιζόν στη Δανία, που οδήγησε στη θανάτωση όλων αυτών των ζώων σε εθνικό επίπεδο εκεί.
 
Δεν είχαν εντοπισθεί μέχρι τώρα περιστατικά κορωνοϊού μεταξύ των βιζόν στην Πολωνία.
 
Οι κτηνιατρικές και υγειονομικές αρχές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα πως 18 περιστατικά κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε εργαζομένους σε εκτροφεία βιζόν αφότου ξέσπασε η πανδημία, αλλά είπαν πως είναι απίθανο οι άνθρωποι να μολύνθηκαν από τα ζώα.
 
Το Πανεπιστήμιο του Γκντανσκ ανέφερε σε ανακοίνωση πως δύο επιστήμονες εξέτασαν 91 βιζόν για κορονοϊό και οκτώ βρέθηκαν θετικά.
 
Ισραήλ
 

Το Ισραήλ έθεσε τη Σαουδική Αραβία στον κατάλογο των "πράσινων" χωρών από τις οποίες οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέρχονται στην επικράτειά του χωρίς να υποβάλλονται σε καραντίνα, την επομένη της μετάδοσης πληροφοριών για μια μυστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο βασίλειο.
 
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας πρόσθεσε τη χώρα του Κόλπου στον κατάλογο αυτόν, αλλά δήλωσε πως η απόφαση δεν συνδέεται με τη μυστική επίσκεψη του Νετανιάχου το βράδυ της Κυριακής στο βορειοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας όπου συνάντησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
 
"Στον προηγούμενο κατάλογο, η Σαουδική Αραβία ήταν στο κόκκινο. Το ποσοστό νοσηρότητας (που συνδέεται με τον νέο κορονοϊό) μειώθηκε, (η χώρα) είναι στο εξής στο πράσινο", δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας Χεζί Λεβί.
 
"Η διαδικασία είναι πολύ απλή" και ο κατάλογος αναθεωρείται "κάθε δύο εβδομάδες" πρόσθεσε, μιλώντας στη δημόσια ραδιοφωνία Kan. "Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την επίσκεψη οποιουδήποτε σε οποιαδήποτε χώρα".