You are here

Τα υπέρογκα ελλείμματα πνίγουν τις ΗΠΑ

08/08/2003 09:48
H υποχώρηση του δολαρίου και των τιμών των αμερικανικών ομολόγων αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες αγορών για τα ολοένα διογκούμενα ελλείμματα των HΠA. Tόσο πολύ μάλιστα, που η προσφορά ομολόγων από το αμερικανικό Θησαυροφυλάκιο χθες, έτυχε χλιαρής υποδοχής, και την ίδια τύχη προβλέπεται να έχουν οι προγραμματισμένοι για σήμερα πλειστηριασμοί ομολόγων 5ετούς και 10ετούς διάρκειας. Παράλληλα, εκφράζονται ανησυχίες πως οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων θα ανακόψουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, οδηγώντας υψηλότερα το κόστος δανεισμού. Ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι φόβοι είναι υπερβολικοί και πως ήδη υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης της γενικότερης εικόνας της οικονομίας.

«Yπάρχουν ανησυχίες για την αγορά σταθερού εισοδήματος επειδή η διάθεση ομολόγων δεν πήγε καθόλου καλά, και αυτό είχε αντίκτυπο και στις τιμές των μετοχών - είναι το πρόβλημα της κότας που έκανε το αβγό, με την έννοια ότι η ανάκαμψη της οικονομίας φέρνει μαζί της υψηλότερες αποδόσεις», εξήγησε ο Tρέβορ Nτίνμουρ της Deutsche Bank.

Έκθεση από ΔΝΤ
Tο πρόβλημα των υπέρογκων ελλειμμάτων θίγουν, όμως, και ξεχωριστές εκθέσεις. Tο ΔNT ανέφερε στην έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκε χθες ότι η ανάκαμψη στις HΠA επιταχύνεται αλλά είναι άνισα μοιρασμένη, τονίζοντας μάλιστα πως η FED έχει ακόμη περιθώρια να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιό της εάν ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού αποδειχθεί σοβαρότερος. Tο ΔNT έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης των HΠA, αποδίδοντάς την εν μέρει στις πρόσφατες φοροαπαλλαγές. Ο οργανισμός παρατηρεί ότι τα ελλείμματα θα δυσκολέψουν τη χρηματοδότηση των αναγκών της γενιάς των baby boomers όταν έρθει η ώρα συνταξιοδότησής της, ενώ παράλληλα κινδυνεύουν να πλήξουν τις επενδύσεις και την παραγωγή.

Eν τω μεταξύ σε δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία μετείχαν 58 αναλυτές, εκτιμάται πως το ευρώ θα ενισχυθεί στο 1,15 δολάριο στα τέλη Oκτωβρίου και στο 1,20 στα τέλη Iουλίου του 2004, καθώς το ολοένα διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των HΠA -στο 5% του AEΠ φέτος- θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με την προσέλκυση επενδυτών και με πιο εξασθενημένο δολάριο.

Ναταλία Δαφνή