You are here

Ταξίδι στις ΗΠΑ; Βεβαίως, αλλά μόνο με βίζα!

09/01/2004 13:24
Βίζα ή έστω διαβατήριο ψηφιακής ανάγνωσης σε όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες -ακόμα και σε αυτούς που προέρχονται από σύμμαχες χώρες- επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ενισχύοντας τα μέτρα ασφαλείας για την αποτροπή τρομοκρατικών χτυπημάτων. Συγχρόνως όμως προκαλεί εκ νέου αντιδράσεις, αυτή τη φορά από στενούς συμμάχους, όπως τη Βρετανία, η οποία με τη σειρά της δημοσιεύει «μαύρη λίστα» των αεροπορικών εταιρειών οκτώ χωρών, που απαγορεύονται να εισέρχονται στον βρετανικό εναέριο χώρο.

Μέχρι σήμερα, οι υπήκοοι 28 χωρών -κυρίως της ΕΕ- χρειάζονταν μόνο διαβατήριο οπτικής ανάγνωσης, εάν επρόκειτο να παραμείνουν στις ΗΠΑ για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και κυρίως η τρομοκρατική φρενίτιδα που έχει καταλάβει τις τελευταίες ημέρες ΗΠΑ και Βρετανία ανέτρεψαν τα δεδομένα και σκλήρυναν τους κανόνες. Απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου υποχρεώνει όλους τους πολίτες να διαθέτουν βίζα για την είσοδό τους στις ΗΠΑ, αφήνοντας ως μοναδική εναλλακτική τα διαβατήρια υψηλής τεχνολογίας. Βάσει της νέας νομοθεσίας, όλα τα διαβατήρια τουριστών που θα έχουν εκδοθεί μετά την προθεσμία της 26ης Οκτωβρίου, θα πρέπει να περιέχουν βιομετρικούς δείκτες, όπως ψηφιακές φωτογραφίες ή αποτυπώματα και επεξεργαστές που θα περιλαμβάνουν κωδικοποιημένα τα στοιχεία του κατόχου. Μόνο όσοι θα έχουν στην κατοχή τους διαβατήρια υψηλής τεχνολογίας θα μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ δίχως βίζα -εξέλιξη που προκαλεί την αντίδραση της Βρετανίας, η οποία προειδοποιεί για χάος στην τουριστική κίνηση και σημαντική μείωση των Βρετανών τουριστών που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Οπως δηλώνουν Βρετανοί αξιωματούχοι, τα νέα διαβατήρια θα είναι διαθέσιμα μόνο μετά τα μέσα του 2005 - έως τότε λοιπόν οι τουρίστες θα πρέπει να διαθέτουν και βίζα που θα προμηθευτούν από τα αμερικανικά προξενεία του Λονδίνου ή του Μπέλφαστ για να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

Επισήμως πάντως, η Βρετανία επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να διαψεύσει τις Κασσάνδρες που τη θέλουν να εισέρχεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλέον στενό της σύμμαχο. Οι υπουργοί Εξωτερικών Τζακ Στρο και Εσωτερικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ πιέζουν την Ουάσιγκτον να παρατείνει την προθεσμία του Οκτωβρίου, ενώ εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ τονίζει ότι «η κυβέρνηση συνεργάζεται στενά με τον Λευκό Οίκο για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο στους Βρετανούς τουρίστες».

Και η Βρετανία, άλλωστε, διακατέχεται από τον φόβο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος. Ενδεικτική είναι και η «μαύρη λίστα» που περιλαμβάνει όλες τις αεροπορικές εταιρείες των Γουινέα, Γκάμπια, Λιβερία και Τατζικιστάν και τις Star Αir και Αir Universal της Σιέρα Λεόνε, Cameroon Αirlines, Αlbanian Αirlines και Central Αir Εxpress του Κονγκό.

Χάος στις αερομεταφορές από την απεργία στην Ιταλία

Χάος στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές προκάλεσε η οκτάωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν χθες οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην Ιταλία, διαμαρτυρόμενοι για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας. Μεγαλύτερο «θύμα» η Αlitalia, η οποία υποχρεώθηκε να ακυρώσει 334 πτήσεις. Η γερμανική Lufthansa ακύρωσε 54 πτήσεις, η Βritish Αirways 22, η αυστριακή Ryanair και ΕasyJet ματαίωσαν 30 και 4 πτήσεις αντίστοιχα, ενώ πτήσεις ακύρωσαν η Αir France και η ΚLΜ. Αποτέλεσμα, τουλάχιστον 22.000 επιβάτες υπέστησαν τις συνέπειες της απεργίας. Οι εργαζόμενοι στην Αlitalia αναμένεται να προβούν σε νέες κινητοποιήσεις στις 19 Ιανουαρίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια αναδιάρθρωσης του κρατικού αερομεταφορέα που περιλαμβάνουν και μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 2.700.