You are here

Τεχεράνη: Οι συνομιλίες με IAEA είχαν σημαντικό αποτέλεσμα

22/02/2021 15:16

Οι συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας παρήγαγαν ένα "σημαντικό αποτέλεσμα", δήλωσε σήμερα η Τεχεράνη, παραμονή της εκπνοής μιας προθεσμίας που έχει θέσει η Ισλαμική Δημοκρατία ώστε να περιορίσει τις επιθεωρήσεις των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων εάν διατηρηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις.

Οι συνομιλίες με την υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών "κατέληξαν σε ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό αποτέλεσμα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Σαίντ Χατιμπζαντέχ, σε συνέντευξη Τύπου, την επομένη της επίσκεψης στην Τεχεράνη του Γενικού Διευθυντή της IAEA, Ραφαέλ Γκρόσι, ενόψει της έναρξης ισχύος ενός νόμου που περιορίζει τις επιθεωρήσεις.

Το Ιράν και η IAEA ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, μια "προσωρινή" συμφωνία προκειμένου να διατηρηθεί μια επιτήρηση των πυρηνικών δραστηριοτήτων, αν και μειωμένη, ενόσω θα διεξάγονται διπλωματικές συνομιλίες ανάμεσα στα μέρη της διεθνούς συμφωνίας που πλαισιώνει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και επιτεύχθηκε το 2015 στη Βιέννη, στην προσπάθεια εξόδου από το παρόν αδιέξοδο.

"Επιτεύχθηκαν ορισμένες συμφωνίες προκειμένου να συνεχιστούν οι επαληθεύσεις στο πλαίσιο των διασφαλίσεων" της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (TNP), πρόσθεσε σήμερα ο Χατιμπζαντέχ, διευκρινίζοντας πως οι Ιρανοί αξιωματούχοι του πυρηνικού προγράμματος ενήργησαν "στο πλαίσιο του περιοριστικού νόμου του Κοινοβουλίου".

Η καταληκτική ημερομηνία της 21ης Φεβρουαρίου αποφασίστηκε από το ιρανικό Κοινοβούλιο προκειμένου να περιορίσει ορισμένες επιθεωρήσεις της IAEA σε μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, περιλαμβανομένων ύποπτων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άρουν τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε το 2018 η προηγούμενη Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη μονομερή αποχώρησή της από τη συμφωνία της Βιέννης. Η προθεσμία έληξε χθες και τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, δήλωσε Ιρανός εκπρόσωπος.

ΚΥΠΕ