You are here

Tέταρτος μήνας πτώσης στις τιμές τροφίμων

05/08/2022 12:00

Οι τιμές των τροφίμων υποχώρησαν για τέταρτο μήνα μετά το ρεκόρ που σημείωσαν στην έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι ανησυχίες για τις προμήθειες σιτηρών και φυτικών ελαίων μειώθηκαν.

Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων υποχώρησε περισσότερο από 8,6% τον Ιούλιο. Ο δείκτης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, πριν ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία στην Ουκρανία -μια σημαντική εξαγωγέας τροφίμων- αυξήσει το κόστος των τροφίμων. Ωστόσο, οι τιμές παραμένουν υψηλές και τα χαμηλά εισοδήματα αισθάνονται την πίεση καθώς βαθαίνει η κρίση κόστους ζωής, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού υποχώρησαν τον περασμένο μήνα αφού η Μόσχα και το Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία για το άνοιγμα εκ νέου των λιμανιών της Ουκρανίας και το πρώτο πλοίο που απέπλευσε από την Οδησσό. Ωστόσο, δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία, μένουν να επιλυθούν μυριάδες προκλήσεις πριν μπορέσουν να αυξηθούν οι εξαγωγές. Τρία ακόμη πλοία σιτηρών αναμένεται να εγκαταλείψουν τα λιμάνια της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Oleksandr Kubrakov.

«Οι αυξημένες εποχικές διαθεσιμότητες στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, όπου η συγκομιδή αραβοσίτου προχώρησε μπροστά από τον ρυθμό της πέρυσι, συνέβαλε επίσης στη μείωση της πίεσης στις τιμές», ανέφερε ο FAO σε δήλωση.

Ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών παρακολουθεί τις τιμές εξαγωγής για ακατέργαστα αγαθά και αποκλείει τις προσαυξήσεις σε επίπεδο λιανικής. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε φτωχότερες χώρες δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν την πείνα. Η περιοχή Σαχέλ της Αφρικής να βιώνει τη χειρότερη κρίση επισιτιστικής ασφάλειας της τελευταίας δεκαετίας.

Οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη ανέβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι αναταράξεις των logistics προκάλεσαν προβλήματα και η ζήτηση ξεπέρασε την προσφορά καθώς η οικονομία ανέκαμψε. Αλλά τώρα η έναρξη της συγκομιδής στο βόρειο ημισφαίριο και οι ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση βαραίνουν στις τιμές των εμπορευμάτων.

Πηγή: Euro2day