You are here

Τετραμερής σύνοδος Κορυφής για τη Συρία στην Κωνσταντινούπολη με συμμετοχή και της Μέρκελ

22/10/2018 07:00

Σύνοδο κορυφής για το θέμα της Συρίας έχει συγκαλέσει η Τουρκία για τις 27 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ρωσίας και Γερμανίας, την οποία και θα εκπροσωπήσει η Καγκελάριος Μέρκελ, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).

Την συμμετοχή της Καγκελαρίου ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το Κρεμλίνο από την πλευρά του επιβεβαίωσε την συμμετοχή του Ρώσου Προέδρου, Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στην τετραμερή Σύνοδο Κορυφής για τη Συρία το ερχόμενο Σάββατο θα συζητηθούν οι κοινές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης, καθώς και η ρωσο-τουρκική συμφωνία που αφορά το προπύργιο των ανταρτών, την πόλη Ιντλίμπ.

Η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας  πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί η πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ και ειδικά η έναρξη εργασιών της Συνταγματικής Επιτροπής.

Οι Ερντογάν και Πούτιν απέτρεψαν μια απειλούμενη μεγάλη επίθεση της συριακής Κυβέρνησης κατά της πόλης Ιντλίμπ, σε συνάντησή τους στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η συμφωνία τους προέβλεπε τη δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης γύρω από την περιοχή στη νοτιο-δυτική Συρία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ακτιβιστές, δεν έχουν αποσυρθεί όλοι οι εξτρεμιστές.

Η Άγκελα Μέρκελ είχε ανακοινώσει την σύνοδο αυτή σε συνέντευξη Τύπου, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Γερμανία, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Καγκελάριος, έχει πολλές φορές στο παρελθόν απευθύνει έκκληση για την  αποτροπή ανθρωπιστικής καταστροφής στην περιοχή, μέσω της καταπολέμησης των ισλαμιστικών δυνάμεων και της προστασίας των πολιτών.

ΚΥΠΕ