You are here

Θα εξετάσουμε «δίκαια και ανοιχτά» το σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό

24/06/2019 07:23

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα εξετάσει «με τρόπο δίκαιο και ανοικτό» το μελλοντικό αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
 
«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν το σχέδιο πριν καν ενημερωθούν για το περιεχόμενό του», πρόσθεσε, λίγες ημέρες πριν από μια σύνοδο που οργανώνεται στο Μπαχρέιν - οι Παλαιστίνιοι θα την μποϊκοτάρουν - η οποία είναι αφιερωμένη στην οικονομική πτυχή του σχεδίου.
 
«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου. Ο δεξιός Πρωθυπουργός του Ισραήλ έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην κοιλάδα του Ιορδάνη μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, τον Τζον Μπόλτον.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άφησε να γίνει σαφές προχθές Σάββατο ότι η οικονομική πτυχή του μελλοντικού σχεδίου που υποτίθεται θα επιλύσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη προβλέπει την συγκέντρωση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους Παλαιστίνιους και τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας σε μια δεκαετία.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα απόσχει από τη διάσκεψη του Μπαχρέιν καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διατρανώνει με κάθε ευκαιρία την υποστήριξη της στο Ισραήλ, επιδιώκει να εξαγοράσει τους Παλαιστίνιους και να τους στερήσει το ανεξάρτητο κράτος που οραματίζονται.
 
Οι Παλαιστίνιοι ασφαλώς έχουν ανάγκη οικονομική στήριξη, αλλά πάνω απ` όλα «χρειάζεται πολιτική λύση», εξήγησε χθες Κυριακή ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. «Λένε ότι πρόκειται για τη συμφωνία του αιώνα. Εμείς λέμε τέλειωσε η συμφωνία του αιώνα. Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε».

ΚΥΠΕ