You are here

Θέμα ωρών η εκκένωσης της Καμπούλ

25/08/2021 11:22

Θέμα ωρών πιστεύεται ότι είναι πλέον η ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Βρετανίας που βρίσκονται επί τόπου.

Αυτό προκύπτει μετά από την απόρριψη από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν του αιτήματος του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην τηλεδιάσκεψη του G7 την Τρίτη για παράταση παραμονής αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ πέρα από την 31η Αυγούστου. Κυβερνητική πηγή αναφέρει στην Telegraph ότι ήταν μία «κάθετη άρνηση» από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται βρετανική αμυντική πηγή, η βρετανική επιχείρηση στην Καμπούλ «αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 24 έως 36 ωρών».

Η ίδια πηγή επισημαίνει πως οι αμερικανικές δυνάμεις χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες για να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τους περίπου χίλιους Βρετανούς στρατιώτες να πρέπει να έχουν φύγει τουλάχιστον 24 ώρες νωρίτερα.

Αυτό αφήνει ένα μικρό χρονικό παράθυρο για τη βρετανική επιχείρηση εκκένωσης έως την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Σύμφωνα με τους Times, η τελευταία βρετανική πτήση εκκένωσης θα αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Πιστεύεται ότι στη λίστα υπό αναχώρηση βρίσκονται 4.000 Βρετανοί και Αφγανοί μέχρι αυτήν τη στιγμή, ενώ πολλοί άλλοι ευάλωτοι Αφγανοί θα απομείνουν στη χώρα με τους Ταλιμπάν να καθορίζουν την τύχη τους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγε σε πρωινές του συνεντεύξεις να προσδιορίσει πόσος χρόνος απομένει για την επιχείρηση εκκένωσης. Είπε στο ραδιόφωνο του BBC πως ο στρατός υπολογίζει πόσο καιρό χρειάζεται για να αποχωρήσει από την Καμπούλ, προσθέτοντας ότι «θα είναι ξεκάθαρα μέρες και όχι εβδομάδες».

Για το τι θα συμβεί μετά από την 31η Αυγούστου, ο κ. Ράαμπ είπε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να τηρήσουν τις διαβεβαιώσεις τους για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την ασφαλή δίοδο όσο θέλουν να φύγουν, αν και συμφώνησε ότι η εμπιστοσύνη προς το καθεστώς είναι στο ναδίρ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Ταλιμπάν έχουν τηρήσει εν πολλοίς τις υποσχέσεις τους ως προς τη διευκόλυνση της επιχείρησης εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Βρετανία, ο κ. Ράαμπ είπε χθες το βράδυ σε βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι στόχος είναι να μείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο στην Καμπούλ, ώστε να μπορούν έστω με εμπορικές πτήσεις να αναχωρούν όσοι θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά από την 31η Αυγούστου.

Ως προς την κριτική που δέχεται ότι καθυστέρησε να αντιδράσει στην αφγανική κρίση επειδή απολάμβανε τις διακοπές τους στην Κρήτη, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για «ανοησίες» και ότι είναι πάντα έτοιμος να αντιδρά σε κρίσεις από όπου και αν βρίσκεται. Διαβεβαίωσε ότι συμμετείχε ενεργά στο συντονισμό της αντίδρασης στα όσα τεκταίνονταν στο Αφγανιστάν.

Παραδέχθηκε, πάντως, πως κρίνοντας εκ των υστέρων θα έπρεπε να είχε διακόψει νωρίτερα τις διακοπές του ή να μην είχε φύγει καθόλου από το Λονδίνο.

ΚΥΠΕ