You are here

Θετικά μηνύματα από την οικονομία των ΗΠΑ

15/10/2003 16:27
Η μικρή πτώση των λιανικών πωλήσεων το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ επισκιάστηκε από την σημαντική επί τα βελτίω αναθεώρηση των ποσοστών αύξησής τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκαν κατά 0,2% κυρίως εξ αιτίας της βουτιάς κατά 1,6% στις πωλήσεις αυτοκινήτων. Εξαιρουμένων των τελευταίων οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Ωστόσο, τα στοιχεία στα οποία στάθηκαν περισσότερο αναλυτές κι επενδυτές (όπως δείχνει η ανάκαμψη του δολαρίου μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εμπορίου) ήταν η επί τα βελτίωση αναθεώρηση των ποσοστών αύξησης των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο (1,4%) και τον Αύγουστο (1,2%). Όπως υπογράμμισαν αναλυτές, έχει πολύ καιρό να παρατηρηθεί ανάλογα θετική συμπεριφορά των καταναλωτών, μια πολύ ενθαρρυντική ένδειξη για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σε ξεχωριστή έκθεση, η κεντρική τράπεζα της πολιτείας της Νέας Υόρκης αποκάλυψε ότι ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας στην εν λόγω πολιτεία εκτινάχθηκε στην τιμή-ρεκόρ των 33,7 μονάδων τον Οκτώβριο από τις 18,35 μονάδες του Σεπτεμβρίου.