You are here

Θετικά νέα από Κίνα, αυξάνονται τα κρούσματα ανά την υφήλιο

26/03/2020 08:20

Θετικά είναι τα νέα από την Κίνα όπου για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν καταγράφηκε κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, σε πολλές άλλες χώρες ανά την υφήλιο αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από την πανδημία και ως εκ τούτου τα μέτρα γίνονται ακόμα αυστηρότερα.

Κίνα: Κανένα εγχώριο κρούσμα εθνικά, για δεύτερη ημέρα

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού το 24ωρο που ήρθη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, όμως τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν "εισαγόμενα" αυξήθηκαν, ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της εξάπλωσης.

Ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, σε όλες τις περιπτώσεις άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα. Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.285.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι χθες Τετάρτη, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να ανέρχεται πλέον σε 3.287.

ΗΠΑ: Αλματώδη αύξηση θανάτων

Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε αλματωδώς για να φθάσει τους 1.031 χθες Τετάρτη, ενώ στη χώρα καταγράφονται πλέον 68.572 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα, ο αριθμός των ασθενών οι οποίοι έχουν υποκύψει ήταν ακόμη 827. Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και έχουν υποκύψει είναι στην πραγματικότητα αναμφίβολα υψηλότερος.

Η Νέα Υόρκη συγκαταλέγεται στις αμερικανικές πολιτείες που δέχονται το πιο βαρύ πλήγμα, με 280 νεκρούς στην μητρόπολη της Νέας Υόρκης αφότου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και άρχισε να εξαπλώνεται η ασθένεια COVID-19. Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 ως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ, χώρα που μετρά 327 εκατομμύρια πολίτες.

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Άσπερ εξέδωσε εντολή με την οποία διατάσσει να σταματήσουν όλες οι μετακινήσεις και τα ταξίδια των Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό για διάστημα 60 ημερών, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στις τάξεις του στρατού.

Ισραήλ: Έκλεισε για μια εβδομάδα ο Πανάγιος τάφος

Ο Πανάγιος Τάφος έκλεισε από σήμερα και για μία εβδομάδα, για προληπτικούς λόγους, λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως έγινε γνωστό από πολλές πηγές. Το κλείσιμο αποφασίστηκε μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι της ισραηλινής αστυνομίας με τους εκπροσώπους των εκκλησιών, είπε ο Ουάντι κμπου Νάσαρ, ένας εκπρόσωπος της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων των Αγίων Τόπων, αφού η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυστηρότερα μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας."Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι η εντολή ισχύει για μία εβδομάδα αν και κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση", είπε ο Νάσαρ.

Το Πάσχα των Ρωμαιοκαθολικών φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου και των Ελληνορθόδοξων μία εβδομάδα αργότερα. Ο κμπου Νάσαρ είπε ότι, "αν, Θεός φυλάξοι, συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα αυτή η

Ιαπωνία: Πιθανή κήρυξη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ετοιμάζεται να συστήσει κλιμάκιο διαχείρισης της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, πιθανόν εντός της ημέρας, βήμα που ενδέχεται να ακολουθηθεί από την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, καθώς στην πρωτεύουσα Τόκιο καταγράφεται επιτάχυνση των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, μεταδίδει το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Δυνάμει νόμου που αναθεωρήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα για να συμπεριλάβει την πανδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός της χώρας μπορεί να κηρύξει κατάστασης έκτακτης ανάγκης αν μια ασθένεια εγείρει "σοβαρό κίνδυνο" για τη ζωή των πολιτών και απειλεί να προκαλέσει μεγάλη ζημία στην εθνική οικονομία.

Νότιος Κορέα: 104 νέα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 104 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει πλέον τους 9.241, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 5, με τους ασθενείς που υπέκυψαν στη χώρα της Ασίας που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα μετά την ηπειρωτική Κίνα να ανέρχονται πλέον σε 131.

Μεξικό: Η κυβέρνηση αναστέλλει όλες τις μη αναγκαίες λειτουργίες

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Μεξικού αποφάσισε να ανασταλούν όλες οι μη απολύτως αναγκαίες δραστηριότητες από σήμερα Πέμπτη, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στο πλαίσιο των μέτρων για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Οι αρχές του Μεξικού κατέγραψαν μέχρι χθες συνολικά 475 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, έναντι 405 την Τρίτη, και έξι θανάτους από την ασθένεια COVID-19, έναντι 5.

Στο μεταξύ, στη χώρα εκφράζονται ανησυχίες για κύμα λεηλασιών, μετά τις κλοπές που έκαναν κακοποιοί σε καταστήματα που έκλεισαν καθώς και τις αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε πλιάτσικο. Η δήμαρχος της πρωτεύουσας Κλαούδια Σέινμπαουμ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι αρχές πλέον "παρακολουθούν μόνιμα" τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να εντοπίζουν "καλέσματα" σε λεηλασίες.

Βολιβία: Σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης

Από τις 26 Μαρτίου τα μεσάνυχτα τίθεται σε ισχύ κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης (...) ως την 15η Απριλίου", ανακοίνωσε η μεταβατική Πρόεδρος της Βολιβίας, Τζανίνε Άνιες. Το μέτρο συνεπάγεται την ευρύτερη εμπλοκή του στρατού και της αστυνομίας στην επιτήρηση και τον έλεγχο της καραντίνας αλλά και το κλείσιμο των συνόρων, διευκρίνισε.

Μόνο ένα μέλος κάθε οικογένειας θα δικαιούται να βγαίνει από το σπίτι, για να κάνει προμήθειες σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο εγκλεισμός θα είναι απόλυτος τα Σαββατοκύριακα. Παρότι η καραντίνα τέθηκε σε εφαρμογή την Κυριακή, μεγάλο μέρος του πληθυσμού επέδειξε πλήρη ανυπακοή. Οι εκλογές της 3ης Μαίου, στις οποίες επρόκειτο να αναδειχθεί ο διάδοχος του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Άβο Μοράλες, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καταγγέλλοντας πραξικόπημα, αναβλήθηκαν επ` αόριστον. Στη Βολιβία, χώρα με 11 εκατομμύρια κατοίκους, έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 38 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Χιλή: Υπό περιορισμό το Σαντιάγκο

Περίπου 1,3 εκατ. κάτοικοι του Σαντιάγο τίθενται υπό περιορισμό για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη οι αρχές της Χιλής, παρατείνοντας παράλληλα ως τα τέλη του Απριλίου το κλείσιμο των σχολείων και των πανεπιστημίων, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μέτρο αφορά επτά δήμους της μητροπολιτικής περιοχής του Σαντιάγο, δηλαδή το 1,3 εκατ. από το σύνολο των οκτώ εκατ. της πρωτεύουσας. Οι συγκεκριμένοι δήμοι, σε πολλούς από τους οποίους βρίσκονται κτίρια δημόσιων θεσμών και εμπορικές ζώνες, "συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και η κίνηση των προσώπων θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερες μολύνσεις", εξήγησε ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς.

ΚΥΠΕ