You are here

Θετική απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκδοση του Mr. Bitcoin στη Ρωσία

14/09/2018 17:50

Την έκδοση στη Ρωσία του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού διεθνώς και ως “Mr. Bitcoin”, αποφάσισε ο Άρειος Πάγος, επικυρώνοντας προγενέστερη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο 39χρονος Ρώσος εκζητείται από τη Ρωσία για το αδίκημα της απάτης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο ίδιος δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου ότι επιθυμεί την έκδοσή του στη Ρωσία, σημειώνοντας ότι ό,τι έχει να πει επί των κατηγοριών που του αποδίδονται θα το καταθέσει ενώπιον της ρωσικής δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίνικ εκζητείται επίσης από τις αμερικανικές και τις γαλλικές αρχές, με κατηγορίες που αφορούν «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και κυβερνοεπιθέσεις που φέρεται να πραγματοποιούσε μέσω της πλατφόρμας ΒΤC-e.

O Άρειος Πάγος, με προηγούμενη απόφασή του, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του Βίνικ και στις αμερικανικές αρχές, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου θα συζητηθεί, επίσης στον Άρειο Πάγο, το αίτημα έκδοσης της Γαλλίας.

Η τελική απόφαση για τον εάν και πού θα εκδοθεί εναπόκειται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στον Υπουργό Δικαιοσύνης.
Μετά την ανακοίνωση της σημερινής απόφασης του Αρείου Πάγου, ο συνήγορος του εκζητουμένου, Ηλίας Σπυρλιάδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με τη σημερινή απόφαση του Αρείου Πάγου ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει μία δυνατότητα παραπάνω να χρησιμοποιήσει, ώστε να αποφασίσει την έκδοση του Βίνικ στην Ρωσία, η οποία άλλωστε είναι και η χώρα καταγωγής του».