You are here

Τη Wall Street επιλέγει ο Ρούπερτ Μέρντοχ

07/04/2004 12:02
Του Κωνσταντίνου Ρομποτή

Στη Νέα Υόρκη σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα του εκδοτικού ομίλου του Νews Corp, ο μεγιστάνας των media Ρούπερτ Μέρντοχ. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, η μεταφορά των κεντρικών γραφείων της στις ΗΠΑ, από την Αυστραλία, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, θα εστιάσει το ενδιαφέρον της στην άντληση κεφαλαίων από το «χρηματιστηριακό ναό» της Wall Street. Ουσιαστικά, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα είναι η κύρια αγορά διαπραγμάτευσης των μετοχών της Νews Corp, η οποία θα παραμείνει ως εισηγμένη και στις αγορές του Λονδίνου και του Σίδνεϊ.

Zήτηση >> Στόχος της κίνησης αυτής είναι να αυξήσει τη μετοχική της βάση και να τονώσει τη ζήτηση για τη μετοχή της. Τα στελέχη του ομίλου εκτιμούν ότι με την κίνηση αυτή θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μεγάλων θεσμικών επενδυτών, καθώς η μετοχή της Νews Corp θα προβάλλεται συνεχώς ως τίτλος της Wall Street. Μέχρι σήμερα, η Νews Corp εδρεύει στην Αδελαΐδα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, όπου το 1952 ο Μέρντοχ κληρονόμησε δύο εφημερίδες από τον πατέρα του. Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του ομίλου, η οικογένεια Μέρντοχ θα πουλήσει στη Νews Corp. το μερίδιο 58% που κατέχει στην εταιρεία Queensland Ρress Ρty, η οποία εκδίδει αυστραλιανές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων την εφημερίδα Courier Μail του Μπρισμπέιν. «Οι ρίζες και η καρδιά της Νews Corp βρίσκονται στην Αυστραλία», υπογράμμισε ο ίδιος ο Μέρντοχ.

«Η επιχειρηματική αυτή κίνηση αναμένεται να ωφελήσει τους μετόχους, διευρύνοντας το εύρος και το βάθος της μετοχικής βάσης, βελτιώνοντας τη ρευστότητα συναλλαγών, εξασφαλίζοντας καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων και καθιστώντας τις μετοχές της εταιρείας επιλέξιμες για συμμετοχή σε πολλούς χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ», υπογραμμίζει η Νews Corp. στην ανακοίνωση που διένειμε στο χρηματιστήριο του Σίδνεϊ. Αναλυτές εκτιμούν ότι η μετοχή θα συμπεριληφθεί στο δείκτη Standard & Ρoor's 500 και μάλιστα στην 48η θέση, με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ομίλου, που ανέρχεται στα 51,2 δις δολ.

«Τα νέα είναι καλά για τους Αμερικανούς επενδυτές, αφού θα απλοποιήσει τη λειτουργική δομή της εταιρείας, θα απλοποιήσει τις επενδυτικές επιλογές και θα διευκολύνει τη σύγκριση της Νews Corp. με τις αμερικανικές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Σκοτ Μάντοκ της ΒΤ Financial Group στο Λονδίνο.