You are here

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Τραμπ ανήγγηλε ο Τσαβούσογλου

22/03/2018 15:51

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία θα συζητηθούν δύο σημαντικά θέματα.

Το πρώτο είναι η κατάσταση στο Άφριν επειδή οι ΗΠΑ τα τελευταία 24ωρα προειδοποιούν την Τουρκία σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών στην πόλη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα του πει για την απειλή της τρομοκρατίας ενάντια στην Τουρκία και θα τον διαβεβαιώσει ότι η Άγκυρα φροντίζει για την ασφάλεια των πολιτών στο Άφριν. 

Δεύτερο σημαντικό ζήτημα το Μέμπιτς. Η Τουρκία ζητά αποχώρηση YPG από Μέμπιτς ενώ δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το πως θα διασφαλιστεί η σταθερότητα εκεί. Η Άγκυρα θέλει να εγκατασταθούν εκεί οι Άραβες  που όπως υποστηρίζει η είναι οι πραγματικοί κάτοικοι του Μέμπιτς.

Πάντως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στο Ανατολού ότι το σχέδιο είναι να φύγει το YPG από το Μέμπτις και θα κινηθούν γι αυτό από κοινού Τουρκία και ΗΠΑ. Εάν το σχέδιο δεν εφαρμοστεί το μόνο που θα γίνει μετά είναι να καθαριστούν οι τρομοκράτες. Μετά το Μέμπιτς είναι η Ράκκα και οι περιοχές ανατολικά του Ευφράτη, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.