You are here

Τηλεπικοινωνιακό πάρτι στις αγορές

09/01/2004 10:39
Κοντά σε νέο, υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, έκλεισαν χθες τα blue chips στην Ευρώπη, στηριζόμενα στα κέρδη της υψηλής τεχνολογία και των τηλεπικοινωνιών, μετά τις θετικές προβλέψεις της Νokia για τις πωλήσεις και τα κέρδη της το δ’ τρίμηνο.

«Οι τηλεπικοινωνίες παρουσιάζουν αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον. Υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, πολλά κεφάλαια εισρέουν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια», σχολιάζει ο Ασίμ Μάτσκε, της Commerzbank.

Ο δείκτης Εurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε στις 976,49 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφθασε σε νέο, υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών, στις 982,05 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης DJ Εuro Stoxx 50 έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,31%. Η τιμή της μετοχής της Νokia κέρδισε 12,4%, και της Εricsson 13,8%.

Η Αlcatel κέρδισε 10,4%, μετά την είδηση ότι η Νortel πέτυχε συμφωνία με τον τηλεπικοινωνιακό γίγαντα Verizon, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι έτοιμες για κεφαλαιουχικές επενδύσεις.

Στη λίστα των κερδισμένων ήταν και οι ημιαγωγοί, μετά τα ισχυρά στοιχεία για τις πωλήσεις στο τέλος του 2003, που ανακοίνωσαν οι εταιρείες από την Ταϊβάν, ΤSΜC και Νanya.

Η γερμανική Ιnfineon και η γαλλική SΤ Μicroelectronics κέρδισαν πάνω από 4% η καθεμία.

Οι βρετανικές Vodafone και Cable & Wireless κέρδισαν 1,6% και 1,5%, αντίστοιχα. Τα κέρδη τους, όπως επίσης και της Αmvescap, οδήγησαν το δείκτη FΤSΕ-100 (0,47%) σε άνοδο. Στο Παρίσι, ο δείκτης CΑC-40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,82%, και στη Φραγκφούρτη ο Χetra Dax σημείωσε άνοδο κατά 1,02%.

Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας ενισχύθηκε κατά 7,9%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2002.

Αλλά οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι δεν θα επαναληφθούν τα πολύ μεγάλα κέρδη που σημειώθηκαν από τα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας τον Μάρτιο, καθώς πολλά από τα καλά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί.

Στην Wall Street, στις 20.10 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones ήταν ενισχυμένος κατά 0,36%, έχοντας φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών, ενώ ο Νasdaq ήταν ενισχυμένος κατά 0,61% -στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2002. Οι θετικές προβλέψεις για τη Νokia και οι ισχυρές πωλήσεις της ΤSΜC βελτίωσαν αισθητά το κλίμα στο νεοϋορκέζικο χρηματιστήριο, ενόψει της σεζόν ανακοίνωσης των κερδών των εταιρειών για το δ’ τρίμηνο του 2003. Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν οι επενδυτές τη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων για τη απασχόληση στις ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

Στην Ασία, οι αγορές παρουσίασαν μεικτή εικόνα, με τα καλά κέρδη στο Τόκιο να αντισταθμίζουν τις απώλειες στη Νότια Κορέα και την Αυστραλία.

Στο γιαπωνέζικο χρηματιστήριο, ο δείκτης Νikkei (0,74%) έκλεισε ενισχυμένος μετά από δύο συνεδριάσεις με απώλειες, στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου, με την υψηλή τεχνολογία να ηγείται της ανόδου.