You are here

Tην άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

18/01/2021 06:48

Tην άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Συγκεκριμένα, μετά τη σύλληψη Ναβάλνι με την άφιξή του στη Ρωσία, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει με ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο πως η εξέλιξη αυτή είναι "απαράδεκτη" και κάλεσε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν άμεσα.

"Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματα του Αλεξέι Ναβάλνι και να τον απελευθερώσουν άμεσα - η πολιτικοποίηση του δικαστικού συστήματος είναι απαράδεκτη", τόνισε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

"Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα αποτελεί προσβολή για τη διεθνή κοινότητα και για την Ευρώπη που βοήθησε να σώσει τη ζωή του. Ζητούμε από τις ρωσικές αρχές την άμεση απελευθέρωσή του. Είμαστε έτοιμοι να τον προσκαλέσουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", σημείωσε  από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚ, Νταβίντ Σασόλι.

"Ανησυχούμε για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία μετά από τη σωτήρια θεραπεία από τη δηλητηρίαση του με Novichok. Καλούμε τις ρωσικές αρχές να τον απελευθερώσουν αμέσως", τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχίεβα.

"Δεν έσπασαν τον Ναβάλνι με δηλητήριο, δεν θα τον σπάσουν με φυλακή. Ας είναι η αλληλεγγύη μας δύναμή του", σχολίασε ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νυν πρόεδρος του  ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ.

"Τι γενναίος άνθρωπος o Ναβάλνι, Αυτό δείχνει την κακία και την αδυναμία του καθεστώτος του Πούτιν. Δεν μπορούσαν να τον σκοτώσουν, οπότε τώρα τον συλλαμβάνουν", σχολίασε η Κάτι Πίρι, της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ΕΚ.

ΚΥΠΕ